EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България - вратата на Корея към ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България - вратата на Корея към ЕС

mail17:00 | 10.01.2011прегледи 1587 коментарикоментари 0


Очакваме България да бъде "вратата" за чужди компании към ЕС. Това заяви посланикът на Република Корея Чн Би-хо на пресконференция по повод завършилото наскоро едноседмично посещение в неговата страна на делегация на Атлантическия клуб в България по покана на корейското правителство.
Споразумението за свободна търговия между Корея и ЕС ще влезе в сила от 1 юли тази година. Очаква се то да увеличи двустранната търговия и инвестициите, посочи посланикът.
За разширяване на индустриалното сътрудничество между двете държави, корейската страна предлага на българската да се състои комисия за двустранно индустриално сътрудничество през март т.г. - за първи път в историята на двустранните отношения, съобщи посланик Чн Би-хо. Обсъжда се в програмата да се включат теми като възобновяемата енергия, участието на корейски компании в приватизация на български държавни компании, както и в проекти за пречистване на отпадни води.
Посланикът добави, че като резултат от срещите и водените при посещението на делегацията разговори, корейското посолство и правителството ще положат усилия за разширяване на двустранните отношения.
Максим Бехар, който заедно с президента на Атлантическия клуб Соломон Паси бяха в Корея, посочи, че има голям интерес от корейска компания за сглобяване на трактори в България. Фирмата изнася трактори в над 40 държави и почти със сигурност са се спрели на България в това отношение, а готовите трактори може да бъдат изнасяни в Европа от България, посочи Бехар. По време на посещението им с Паси са водени и разговори с южнокорейска високотехнологична компания "Сайбър лоджистикс", с която по думите на Бехар се водят сериозни преговори да изгради информационен център в България, най-големият за извън Корея. По думите на Бехар проектът е огромен и очакванията са да позволи хиляди български софтуерни специалисти да бъдат наети.
В Сеул Бехар и Паси са се срещнали с ръководството на "Самсунг хеви индъстрийз". По думите на Бехар, има голям интерес към инвестиция в корабостроителницата във Варна. Двамата са имали среща и в голяма софтуерна компания, където също е бил проявен интерес за работа с България.
Соломон Паси отбеляза, че външната политика на България не е само ЕС. Външната политика на всяка една страна от ЕС излиза извън него и дори бих казал, че това, което правим вътре в рамките на ЕС, е много повече вътрешна политика, отколкото външна, добави Паси. Той даде пример с "Шенген" - вътрешнополитически по думите му въпрос за ЕС.В ЕС има 10 бивши комунистически държави, някои от които са били и в СССР, отбеляза Паси. По неговите думи такива страни знаят как да общуват със Севера. Познанията, които имаме за боравене с комунизма и създаване на демокрация в една комунистическа държава, бихме могли да използваме в отношенията със Северна Корея, а това би подпомогнало всички положителни процеси на територията на Корейския полуостров, посочи Паси. По неговите думи ЕС не разполага с "магическа пръчка" за моментално решаване на въпроса, но може да има много важна добавена стойност към съществуващите усилия в региона.
Основните теми на Корейския полуостров са свързани с отпадане на заплахата от ядрено оръжие, неразпространението му, отсъствието на военни провокации и накрая - обединението. В процеса на обсъждане и справяне с тези проблеми опитът на България може да бъде много ценен и за Корейския полуостров, и въобще за света, отбеляза посланик Чн Би-хо.Снощи Паси се е завърнал от посещение в САЩ, където е имал срещи в Държавния департамент и Пентагона, на които също е обсъдил теми, свързани с Корея.В резултат от посещенията в Корея и в САЩ от името на Атлантическия клуб беше подготвено писмо, което изпратихме до ръководителя на дипломатическата служба на ЕС Катрин Аштън, с копия до председателя на ЕК Жозе Барозу, президента на ЕС Херман ван Ромпой, председателя на ЕП Йежи Бузек, до българския външен министър, в което агитираме ЕС да поеме своя дълг за умиротворяването на Корейския полуостров, посочи Соломон Паси.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg