EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Българите от чужбина купуват имоти у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите от чужбина купуват имоти у нас

mail12:00 | 29.04.2015прегледи 860 коментарикоментари 0


Като „Година на купувача” се очертава да бъде и 2015 за пазара на жилищни имоти в столицата. Липсата на достатъчен обем качествени проекти създаде у някои продавачи нагласата, че е разумно да спрат продажбата, да опитват по-високи ценови нива или да не са отстъпчиви при преговорите, показва анализ на специализирана агенция за имоти Адрес. Това само допълнително ще забави продажбите им, като ги постави в неизгодно положение, тъй като строителите вече започнаха изграждането на нови конкурентни проекти и в следващото шестмесечие се очаква да станат много силен играч на пазара. Затова най-разумно за продавачите е да опитат да сключат сделка преди появата на новите обеми, при това придържайки се към настоящите пазарни нива.
„На пазара се появи отчетлив глад за нови качествени жилища, но строителните предприемачи подготвят отговора си сравнително бързо”, посочва Георги Павлов, изпълнителен директор. „Растящият брой разрешителни за строеж в столицата вече започна да се превръща в бързо изграждащи се проекти, при това създадени, за да задоволят конкретните изисквания на купувачите, изкристализирали през последните години”, допълва Павлов.
По думите му, ако през 2013 г. новите проекти бяха по-скоро екзотика, то второто полугодие на 2014 г. и началото на 2015 г. показват сериозно раздвижване - започват се или са във фаза на строеж множество нови жилищни единици и така в следващите месеци предлагането значително ще се подобри – и като обем, и като качество. Това ще направи жилищата, които в момента са на пазара, особено тези със спорно качество и с недобра локация, по-трудно продаваеми.
Сред първите купувачи, които вече се ориентират в новите условия, са българите, живеещи в чужбина, посочват от компанията. Най-често те имат заделени пари в брой и решават да си купят имот в родната страна, най-често „на зелено”. Бюджетите им са между 50 000 и 80 000 евро, като мотивът им е, че в момента има изгодни оферти за току-що стартирали проекти. Същевременно сънародниците ни смятат, че рано или късно ще се върнат в България, а междувременно повечето от тях планират да отдадат жилището под наем.
Според данните на агенцията активността в броя на сделките в София в първото тримесечие на годишна база се покачва с над 20%, а в сравнение с последното тримесечие на 2014 година ръстът е около 7 %.
Сред водещите фактори за покупка на жилище са ефективното разпределение и локацията на имота. Метрото прави заобикалящите го квартали най-предпочитани от софиянци. Центърът на столицата също е сред най-желаните райони, като престижът си задържат и южните райони на града. Ценовите нива се запазват без съществени промени, като малък ръст за изтеклите 3 месеца се наблюдава в по-големите градове в страната.
Силното раздвижване на имотния пазар проличава и в сериозния ръст на новоотпуснатите ипотечни кредити. Според данните на Агенцията по вписванията броят на ипотеките през първото тримесечие на 2015 г. в София е скочил двойно спрямо същия период на 2014 година. Сходна е и тенденцията в другите големи градове в страната. Във Варна ръстът в броя на кредитите на годишна база е с над 40%, а сравнение с първото тримесечие на 2009 година (началото на кризата) демонстрира скок от 75%. Удвояване на броя ипотеки се наблюдава и в Пловдив – както на годишна база, така и в сравнение с периода на криза. В Бургас ръстът в новоотпуснатите заеми е над 25%.

 

 


Тагове: имоти, българи
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg