EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българите все по-милозливи към кокошките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите все по-милозливи към кокошките

mail13:05 | 18.09.2023прегледи 439 коментарикоментари 0


Ново проучване на общественото мнение по теми, свързани със защита на животните, потвърждава, че условията, в които се отглеждат кокошките носачки, са важни за все повече хора в България. Тенденцията е устойчива и показва нарастващо съгласие с твърдението, че отглеждането на кокошки в клетки не е морално, след като съществуват по-хуманни варианти, съобщиха от българската организация за защита на животните Сдружение "КАЖИ".

Проведеното от "Сова Харис" изследване е представително за населението на страната и включва различни теми за животните, в това число нагласите във връзка с хуманното отношение към кокошките носачки и покупката на яйца.

В проучването, направено в периода от 15 юни до 12 юли т.г., над 76 на сто от анкетираните заявяват, че купуват кокоши яйца за домакинството си всяка или почти всяка седмица - това е с 0,5 на сто повече, отколкото през 2021 г.

"Все повече хора в България намират за неморално отглеждането на кокошките в клетки, след като има и по-хуманни варианти. Потребителите са все по-запознати с методите на отглеждане и обръщат внимание на произхода на яйцата. Хората предпочитат търговци с етична политика към животните", споделя за проучването Елена Савова от Сдружението.

Процентът на хората през 2020 г., съгласни с твърдението, че не е морално отглеждането на кокошки в клетка, е 76 на сто. Година по-късно - през 2021 г., процентът нараства до 89 на сто, а през 2023 г. достига 89,4 на сто.

Намалява броят на хората в страната, които не са запознати с методите и условията на отглеждане на кокошки носачки и изобщо не обръщат внимание на това.

Потвърждават се предпочитанията на хората в България да пазаруват от търговци с политика за по-хуманно отношение към животните. През 2020 г. 78 на сто от всички запитани твърдят, че биха предпочели именно такива търговци на яйца. Година по-късно те са 87,8 на сто, а през 2023 г. -  89,2 на сто.

Устойчива е и тенденцията в подкрепа на търговците и производителите от страна на потребителите да преустановят продажбата и употребата на яйца от клетъчно отглеждане.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159