EUR 1.9558
USD 1.9774
CHF 2.0025
GBP 2.2410
CNY 2.7788
you tube
mobile version

Българи предпочитат злато пред валути

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българи предпочитат злато пред валути

mail17:05 | 18.08.2022прегледи 901 коментарикоментари 0


През първото полугодие на 2022 г. с 30-40% са нараснали продажбите на злато, сравнено със същия период миналата година. Цената на 1 тройунция злато в средата на 2021 г. е била 1535 евро, докато днес тя достига 1734 евро за тройунция, показват данни на Tavex, фирма в продажбите на ценни метали в Северна и Източна Европа.

Компанията, която за последните 10 години е продала близо 50 тона злато, споделя, че българските потребители търсят предимно основни инвестиционни продукти - 100 грама кюлче, 50 грама кюлче, 1 тройунция – кюлче, монети от 1 тройунция като Австралийско Кенгуру, Австрийска Филхармония, 20 франковите монети.

Засилен интерес има и към кюлчетата от 1 грам (около 100% ръст). Това сочи, че все повече българи осъзнават предимствата от инвестиция в злато. Това е достъпно за всеки и не е задължително да разполагаш с големи свободни средства, за да съхраняваш успешно парите си. Интересен факт е, че 1-грамовото кюлче е предпочитано и за подарък.

Друга любопитна тенденция покрай нарастващите инвестиции в злато при българите, е повишеният дял на онлайн поръчки, както на златни продукти, така и на валути. С около 30% е нараснал делът на онлайн сделките. Въпреки че все още се възприема за нетрадиционна идеята за покупка на валута през онлайн магазин, пазарът все повече узрява за това.

По този начин клиентите имат възможност да набавят екзотична валута за своята почивка, като платят дистанционно и я получат удобно у дома или в офиса си, при това без ограничение в коя точка на България се намират. От друга страна не е новост да се купува инвестиционно злато и сребро онлайн, но възможността да се пазарува от познат и проверен дилър от местния пазар с доставка в рамките на два дни със сигурност носи спокойствие.

По отношение на валутите, от компанията споделят, че има засилено търсене към Албански лек, Хърватската куна, Унгарски форинт, Сръбски динар, Македонски денар, Босненска марка. Раздвижването в т.нар. туристическите валути се дължи на възобновяването на много полети от България през 2022г., както и отмяната на голяма част от противоепидемични мерки.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Мястото на България в световния износ

15:10 | 07-30-22 | 2647