EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българи и румънци с най- скъпите кредити в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българи и румънци с най- скъпите кредити в ЕС

mail12:15 | 15.11.2010прегледи 638 коментарикоментари 0


Българите и румънците теглят най-скъпите кредити в страните от ЕС, които още не са приели единната европейска валута, пише днес румънският вестник "Евениментул зилей".
Дори и в офертите с промоционални лихви, валидни за ограничен период от време, потребителските и ипотечните кредити в България и Румъния са с много по-високи разходи от почти всички останали членки на съюза.
Кредитите в евро, предлагани от банките в Румъния, са вторите най-скъпи кредити в страните от ЕС, които още не са приели единната европейска валута, след тези в България, отбелязва изданието.
Средната ефективна годишна лихва на ипотечните кредити в евро през септември в България е била 9,38 процента, а в Румъния - 6,7 на сто, посочва изданието, като се позовава на информация от централните банки.
Най-евтините кредити в евро за жилища, със средна ефективна годишна лихва от 2,2 процента, са били отпускани в Дания.
От страните в еврозоната най-евтините кредити са се предлагали във Финландия - с ефективни разходи под шест процента за потребителските кредити и под 2,3 на сто за ипотечните.
Австрийците са теглили по-скъпи кредити от тези във Финландия, Испания и Италия. По-скъпи кредити от тези на австрийците са теглили гърците, където средната ефективна лихва е била близо четири процента.
Една от страните, в които кредитите са много по-ниски от тези в Румъния, е Полша, където при ипотечните заеми лихвите са 4,5 на сто, а при потребителските - 4,7 процента, отбелязва румънското издание.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg