EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Швейцарски кредити за България и Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцарски кредити за България и Румъния

mail15:15 | 24.06.2010прегледи 1681 коментарикоментари 0


Швейцарското правителство одобри две рамкови споразумения за изплащане на кредити, отпуснати от Швейцария на България и Румъния като част от нейния  принос за разширяването на Европейския съюз, съобщи швейцарският информационен сайт swissinfo.ch.
България ще получи 76 милиона швейцарски франка, а Румъния - 181 милиона. Парламентът одобри през декември отпускането на тези кредити, предназначени за съвместно финансиране на проекти с цел да бъдат намалени икономическите и социални различия между старите и новите страни членки на ЕС.
От 2007 година Швейцария е създала фонд от 1 милиард шв. франка за намаляване на неравенствата в разширена Европа - помощ, предназначена за десетте нови страни членки, които се присъединиха към ЕС през 2004 година (Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Кипър и Малта). Към тази сума се добавят отпуснатите 257 милиона франка на България и Румъния.
В началото на май швейцарските власти обявиха, че изплащането на швейцарски фондове ще става по график. За малко повече от три години 61% от общата сума (1 милиард франка кохезионен фонд) са отпуснати за проекти в страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 година. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg