EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българи: 2.37 паунда на час във ферма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българи: 2.37 паунда на час във ферма

mail15:14 | 10.07.2009прегледи 1325 коментарикоментари 0


Компанията Ес енд Ей Продюс, зареждаща веригите супермаркети Теско и Сейнсбърис, наема хиляди работници от Източна Европа, които получават специални работни визи. Те им позволяват да работят до шест месеца само в една ферма, където очакват да спечелят много по-големи суми, отколкото получават в родните си страни. Източноевропейците се надяват да изкарат до 200 лири на седмица с бране на плодове в Хиърфордшър и Кент. Благодарение на готовността им да работят за суми, които британците смятат за твърде ниски за толкова тежка работа, в британските магазини се продават евтини плодове.
Официално на работниците се плаща най-малко по 5,74 лири на час - сравнително висока надница за чужденци, които нерядко изкарват по по-малко от 3000 лири годишно в родината си. Разследването на "Индипендънт" разкрива, че реалната надница на час понякога е близо два пъти по-ниска, след като от нея се извадят серия от задължителни пера.
Български работник, който все още бере плодове във ферма в Брайърли, близо до Лиоминстър, Хиърфордшър, показа на "Индипендънт" седмичната си надница, която след задължителните удръжки представляваше 45,12 лири за 19 работни часа, което прави по 2,37 лири на час. Друг работник в същата ферма получава по 2,61 лири на час. Най-високата надница, на която попадна "Индипендънт", е 4,43 лири на час.
В пика на сезона за бране на плодове миналия месец Ес енд Ей Продюс поддържаше работна сила от над 2400 души, предимно румънци и българи, дошли във Великобритания по линия на правителствената програма за сезонни земеделски работници. За разлика от другите източноевропейци, българите и румънците нямат право да сменят работното си място, ако не се разбират с работодателите си или не им харесват условията.
Всяка седмица Ес енд Ей Продюс удържа на работниците по 31,22 лири за квартири, които представляват или каравани, или временно скалъпени колиби, както и по 2,75 лири седмично за "развлечения", включващи интернет, който, според работниците, често е недостъпен. На снимки се вижда, че компютрите, които ползват работниците, имат четящи устройства за дискети, което означава, че ай-вероятно са поне на седем години.
Работниците се оплакаха, че са принудени да спят по четирима в колибите с размер малко повече от три на шест метра, а в някои случаи - по седем души в караваните, където умират от жега. Ес енд Ей Продюс обаче твърди, че рядко се случва на едно място да живеят четирима души, освен когато те са го поискали изрично.
Работата е тежка, но не това е основната причина за притеснение на работниците. Проблемът е, че те са пристигнали, за да натрупат значителна сума пари, като работят по осем часа на ден, пет дни в седмицата, но в действителност работодателят им дава твърде малко часове и парите, които получават, им стигат само за най-основните нужди. Често се случва работниците да не могат да си платят билета за самолет към родината. Рядко се случва да получат по повече от четири работни часа на ден и повече от четири работни дни в седмицата. Според говорител на Ес енд Ей Продюс проблемът се корени в метеорологичните условия, поради които много от плодовете са били обрани по-рано от обичайното.
Питър Маккол, градски съветник и бивш кмет на Лиоминстър, смята, че компанията трябва да се отнася значително по-добре с работниците от чужбина и да им предоставя по-правдоподобна информация за това по колко часа ще могат да работят и колко пари ще спечелят. "Ако аз имах роднини, отишли да работи в България, бих очаквал да се отнасят с тях като с човешки същества и да им плащат прилична заплата за приличен работен ден", коментира той. "Тези хора са платили по 200 лири от своя джоб, за да дойдат да работят тук, а им се дава работа само колкото да оцелеят. Много от тях не могат да си платят полета за на връщане".
По-рано тази седмица Ес енд Ей Продюс, който е най-големият производител на ягоди във Великобритания, съкрати 346 работници. Местни жители се оплакват, че след този случай българи са чукали на вратите им и са търсили нелегална работа, за да съберат пари за билет към дома. Говорителката на Ес енд Ей Продюс Ребека Едмъндс твърди,че удръжките от надниците са необходими за квартири и развлечения и добавя, че всички обвинения към компанията в експлоатиране на работниците са неоснователни. "Стараем се да обясним възможно най-добре, че не можем да гарантираме колко работни дни и часове можем да предложим, поради сезонния характер на работата. За съжаление се налага да даваме по-малко часове, отколко би ни се искало, но поне 84 процента от хората, които трябваше да съкратим, посочиха в писмена форма, че догодина биха се върнали. Това предполага, че работниците, на които не им е харесало да работят за нас, са малцинство, а не мнозинство", коментира тя.
Варненецът Иван Борисов обаче определено е недоволен. Той напуснал работата си като туроператор, развеждащ чуждестранни туристи из българските черноморски курорти, за да прекара цели шест месеца далеч от жена си и новороденото си дете и да спечели много повече пари, отколкото би могъл в България, както го уверявали приятелите му. "За парите, които печелим, не си струва изобщо да се надигаме от леглото", споделя той, взирайки се в своите 7,62 лири, които трябва да му стигнат до следващата надница след четири дни. "Невъзможно е да спестим каквото и да е, затова не мога да изпращам пари на жена си. Когато говоря с нея й казвам, че всичко е наред, за да не я тревожа". "Чувствам се като роб. Искам да се върна в България, но откъде да намеря пари, за да си платя полета?", пита се 27-годишният Борисов, който говори пет езика.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg