EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бъдещите петролопроводи минават през археологически обекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъдещите петролопроводи минават през археологически обекти

mail14:24 | 21.07.2009прегледи 594 коментарикоментари 0


Приблизително 3500 археологически обекта, които са част от базата данни на БАН, попадат в обсега на маршрута на бъдещия петролопровод “Бургас-Александруполис“.
Това сочи проверка на Археологическия музей при БАН, на който е било възложено изследване за въздействието на руско-българо-гръцкия проект върху историческото наследство на страната, съобщава Mediapool.bg.
Оказва се, че хилядите археологически обекти попадат в 10-километровата граница на трасето на тръбата. В Бургаски регион има и паметници на културата, намиращи се под водата, за които трябва да се направи отделно изследване доколко ще са засегнати от проекта. За подводните обекти трябва идентификация от водолази и сонарни снимки, на чиято база да се направят карти, се посочва още в разпространеното в понеделник становище на БАН.
Според археолозите, преди започване на строителството на петролопровода трябва да се направи пълно проучване чрез разкопки на застрашените обекти.
От БАН смятат още, че проектът ще има негативно влияние върху животинския и растителен свят. Ще бъдат засегнати обекти на опазване както в акваторията, така и по крайбрежието и вътрешността на страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg