EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас:ЕИБ отпуска 12.8 млн.евро за нова детска болница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас:ЕИБ отпуска 12.8 млн.евро за нова детска болница

mail07:05 | 18.09.2023прегледи 802 коментарикоментари 0


Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение за заем от 12,8 млн. евро с община Бургас за съфинансиране на специализирана детска болница в черноморския град, която ще предоставя висококачествено здравно обслужване за повече от 220 000 деца от Югоизточна България в модерни помещения с нулеви вредни емисии.

Новото здравно заведение ще внедри в страната здравен модел от 21-ви век, който ще позволи на родителите да придружават своите деца на всеки етап от приема, като по този начин ще създаде дружелюбна и спокойна среда и ще подпомогне благоприятнoто лечение и адаптацията на малките пациенти.

За да се осигури допълнителна подкрепа на първата специализирана университетска детска болница в България, заемът ще бъде отпуснат със седемгодишен гратисен период. Това е и първият проект за болница, който ползва мащабна консултантска и техническа помощ, предоставена от Консултантската служба на ЕИБ в рамките на Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси.

„Проектът е един от най-добрите примери за начина, по който Европейската инвестиционна банка работи в полза на хората и допринася непосредствено за повишаване на стандарта им на живот“, заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова. „Радвам, че с наша подкрепа град Бургас ще има възможността да осигури висококачествено здравно обслужване на децата в болнични помещения, съобразени с екологичните изисквания“.   

Осеметажната сграда ще разполага със 123 легла, а в педиатричното интензивно отделение са предвидени още 10 легла. Болницата се очаква да привлече на работа между 500 и 700 души медицински и немедицински персонал. Новата болница ще спомогне за привличането и задържането на квалифицирани медицински специалисти в региона. Наред с това, тя ще бъде свързана и с Медицински факултет на Университета в Бургас, което ще подпомогне университетските изследвания и обучението на медицински персонал.

Кметът на Бургас, Димитър Николов, заяви: „Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата ни, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи да се предлага качествено и комплексно лечение на деца с различни заболявания - без при това да се налага да пътуват до София или извън страната“. 

Международен екип от експерти на ЕИБ и външни експерти предостави на община Бургас цялостно предпроектно проучване, включващо функционално планиране и предварителен архитектурен проект на болницата, в съответствие с най-добрите международни практики и стандарти, съдейства при подготовката на тръжна документация за строителството и оборудването, и подкрепи  плановете й да получи достъп до безвъзмездно финансиране от ЕС.

Инфраструктурата на сградата ще бъде енергийно ефективна и екологосъобразна. В нея се предвижда използването на възобновяеми енергийни източници. Покривът на болницата ще бъде подходящ за монтаж на инсталация за слънчева енергия. За сградата е предвидена енергоспестяваща система за осветление, както и отводнителна система за събиране и филтриране на дъждовна вода, която ще може да се използва за природосъобразно напояване на зелените площи около болницата.

“С помощта на опита на чуждестранните експерти, осигурени от нея, Европейската инвестиционна банка ни помогна да разработим по модерен начин този  изключително важен проект. С помощта на финансовите средства от ЕИБ - до които ще имаме достъп след подписването на договора днес – ще можем спокойно да работим и по строителството", заяви Николов.

Общи сведения

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията на ЕС за дългосрочно финансиране, чиито акционери са държавите членки. Тя финансира обосновани инвестиции, които допринасят за постигане на целите в политиката на ЕС. ЕИБ работи с България от 1992 г.. Подкрепили сме инвестиционни проекти на стойност над 6 млрд. евро за преодоляване на неравенството в развитието на регионите и за укрепване на икономическата конкурентоспособност. Наред с това нашата консултантска подкрепа съдейства за изпълнението на проекти в цяла България в областта на транспорта, водите, здравеопазването и околната среда.

Община Бургас е четвъртата по големина община в България, а град Бургас е най-големият град в Югоизточна България.  Обграден от три езера и Черно море, този бързо развиващ се град изпълнява ролята на търговски и транспортен център в страната. Бургас е важен център на морския туризъм с множество съоръжения и транспортни връзки към курортите по Южното Черноморие.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg