EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас: Риск от загуба на целеви средства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас: Риск от загуба на целеви средства

mail09:10 | 25.08.2023прегледи 797 коментарикоментари 0


Съществува риск Община Бургас да загуби целеви средства от държавния бюджет, предвидени за ремонт на улици след приключването на ВиК проекти в областния център. За това предупреди кметът Димитър Николов по време на срещата си с новия директор на местното водопреносно дружество Цветан Мирчев. Причината, посочи той, е в това, че при някои от дейностите по ремонт на ВиК инфраструктурата в Бургас има забавяне, а средствата от държавната хазна трябва да бъдат използвани до края на тази година според изискванията на финансовото министерство. 

"Квартали и ключови улици в Община Бургас остават блокирани заради забавени дейности по големия проект за воден цикъл на града или некачествено възстановени участъци след ВиК ремонти", посочи Николов, цитиран от пресцентъра на общинската администрация. Той изрази недоволството на гражданите от темпото, качеството на работа и възстановителните дейности на ВиК Бургас в кварталите "Долно Езерово и "Лозово", както и на улиците "Фердинандова", "Индустриална", "Мария Луиза", "Шейново", "Сливница" и други ключови места.

Община Бургас продължава да прави предписания на ВиК дружеството и техните изпълнители за некачествени ремонти и възстановявания и да им изпраща констатациите, стана известно от думите на кмета на Бургас. Според него ръководството на ВиК е длъжно да информира гражданите за сроковете, да реагира на сигналите за некачествени ремонти и некачествено възстановяване на настилките. Николов настоя пред новия директор да се направят срещи с хората, изразили недоволство от дейностите на дружеството и неговите изпълнители по водния цикъл, за да ги информират за мерките, които ще предприемат, сроковете на работа на фирмите и графика на проектите.

БТА припомня, че жители на кв. "Долно Езерово" обявиха, че излизат на протест срещу забавянето на ремонтите от страна на ВиК - Бургас на 22 август и са в безсрочна протестна готовност. В квартала от вчера е започнала и подписка с конкретни искания, която ще бъде изпратена на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Подобни действия предприеха и жители на бургаския кв. "Лозово", а още в края на миналата година на протест срещу разбити улици в града и липсата на канализация излязоха и жители на Българово. Последната демонстрация там с искане за спешно завършване на започнатите проекти, изграждане на канализация и пречиствателна станция беше в края на април тази година. 

Част от ВиК ремонтитие в Община Бургас към момента се изпълняват по интегрирания воден проект на област Бургас, който бе подписан на 16 юни 2020 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Емил Димитров и директора на ВиК Бургас инж. Ганчо Тенев. Проектът се финансира от Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), а общият му размер е близо 460 млн. лева, като ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ от 323 млн. лв. Според договора дейностите трябва да приключат до месец май 2024 година. 

В началото на миналата година бившият вицепремиер по климатичните промени и министър на околната среда и водите Борислав Сандов предупреди, че този срок вероятно няма да бъде спазен. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158