EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бургас: Професионално образование & бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас: Професионално образование & бизнес

mail17:04 | 06.08.2015прегледи 2773 коментарикоментари 0


Бургас, Ирина Радева, БТА
В Бургас ще се въведе специален модел на обучение в професионалните училища, съобразен със съвременните нужди на образованието и бизнеса. Тази договорка е постигната между кмета на морския град Димитър Николов и министърът на образованието проф. Тодор Танев. За срещата между двамата информираха от пресцентъра на общината.
Предстои подписването на меморандум за сътрудничество, който ще бъде представен в МОН. Меморандумът ще е между местната власт, работодателските организации, бизнеса, местните депутати в Народното събрание и самите училища.
Въз основа на този документ министерството ще делегира на Бургас самостоятелност при изготвянето на учебна програма, адаптирана за неговите специфични нужди - кои специалности да се подпомагат и как, кои работодатели ще се включат като партньори на училищата. След нейното одобряване моделът ще бъде приложен на практика в Бургас.
Предложението за реформата е на кмета Николов и е провокирано от успешната Бургаско - Баварска програма, при която наши ученици от последните класове на средното образование едновременно учат и работят в Германия, а след това реализацията им по специалността там или тук е 100 %.
В Бургас има 11 професионални училища. За съжаление, материалът в учебниците по специалните предмети не е променян от години, учебните планове също. Въпреки това интересът към професионалните училища през последните години бележи лек растеж.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg