EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бургас открива реновирания Мост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас открива реновирания Мост

mail06:30 | 23.10.2013прегледи 2691 коментарикоментари 0


Ремонтираният Мост на Бургас бе удължен с 50 метра. В момента бургазлии могат да се разхождат по първите 100 метра на съоръжението. До края на седмицата ще бъде отворена цялата дълга част на Моста, включително дясното отклонение и втория етаж. Затворено ще остане лявото отклонение със стълбите към пристана, тъй като не е приключила сложната работа по монтиране и настройка на подемника за хора с увреждания. Това съобщи общината.zoom_sss
Община Бургас призовава жителите на града и неговите гости за още малко търпение. Поетапното отваряне се налага, тъй като все още съоръжението няма официален акт 16, а и текат 72-часови проби на монтираното осветление.
Най-важното в този ремонт е това, че конструкцията е укрепена 50 години след първоначалния монтаж. Върху нея е наредена нова настилка от клинкерни гранитни плочи. Това е изключително устойчив на натоварвания и атмосферни влияния материал, който се износва бавно. Подменени са перилата, като са добавени красиви ръкохватки от буков материал. Терасите за наблюдение и риболов са разширени. В челото на Моста, тоест там, където двете черти на "Т" се съединяват, е вградена ивица от червен гранит, ориентирана север - юг. Тя изписва VIA PONTICA, както се нарича главният път за миграция на птиците от Европа към Африка, важна част от който е Бургас с неговите 3 езера и морско крайбрежие.
Цялостният ремонт е съобразен с оригиналния вид на Моста, тъй като заедно с Казиното и Морската градина той е част от ансамбъл с културна стойност и законът не позволява драстични отклонения от прототипа. До него се стигна, след като кметът Димитър Николов успя да вмъкне обекта в проекта за реставрация на остров "Света Анастасия", осигурявайки допълнително европейско финансиране за целта.
 zoom_ssszoom_ssszoom_sss


Тагове: Мост, Бургас
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg