EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бургас най-зелена община

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бургас най-зелена община

mail07:20 | 28.02.2017прегледи 992 коментарикоментари 0


Община Бургас спечели конкурса „Най-зелена община на Екопак“ за 2016 г. с проект за електронно отчитане на разделно събраните отпадъци. Системата се въвежда за първи път в България, като идеята е гражданите, които изхвърлят отпадъците си разделно, да получат определени бонуси или възможност да редуцират таксата си за смет.

През 2016 г. в конкурса взеха участие 19 общини, които се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти трябваше да отговарят на критерии като устойчивост, иновативност, добри практики и резултатност.

Проектът на Община Бургас „Бъди Еко – спестявай, като предаваш отпадъците си разделно“ спечели 25 000 лв. в категорията „Голяма община“ с население над 100 000 жители, с резултат от 350 точки при максимален брой 353 точки. 

Част от уникалния проект е и вече работеща мрежа от 9 мобилни центъра за разделно събиране на отпадъци от домакинствата, която надгражда системата с трите цветни контейнера. В мобилните фургони могат да се изхвърлят разделно както хартия, стъкло, пластмаса и метал, така и излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци от бита, акумулатори, луминисцентни лампи, текстилни отпадъци и др.

По данни на оператора Общинско предприятие „Чистота Еко“ ежедневно през всеки пункт преминават от 6 до 10 души. За един месец до 2 000 души изхвърлят отпадъците си разделно в 9-те пункта.  

„Въвеждането на електронна система и предвидените бонуси със сигурност ще бъдат силен мотив и стимул да разделяме максимално отпадъците си у дома“, обясни целта на проекта кметът на Община Бургас Димитър Николов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg