EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бунт в ДЕИ заради нов данък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бунт в ДЕИ заради нов данък

mail13:30 | 13.10.2011прегледи 660 коментарикоментари 0


Работещите в Националната електрическа компания (ДЕИ) в  Гърция снощи окупираха сградата и блокираха издаването на новите сметки за ток, които от понеделник трябваше да тръгнат към  потребителите заедно с наложения нов данък върху недвижимото  имущество, съобщават гръцките медии.  "Токът няма да спрем, пък нека ни вкарат в затвора", е  било изписано на огромно пано, опънато на сградата на  компанията.  Окупацията на офисите на компанията е започнала, след  като представители на синдикатите са влезли в сградата, като са  блокирали работата на служителите по издаването на новите сметки за ток.
В сегашния изключително критичен момент никой няма право да разиграва игри, които могат да струват скъпо на страната,  заявил министърът на околната среда и климатичните промени, и  поискал от прокуратурата да се намеси. Представител на синдиката на работещите в електрическата компания обаче обявил, че окупацията на сградата ще продължи  неопределено време.  Вестниците пишат, че полицейското присъствие по време на протеста е било "дискретно" и че около сградата е имало само  две три полицейски коли.  Миналия месец гръцкият парламент гласува внесения от  правителството законопроект за въвеждане на нов данък върху  недвижимата собственост. От този налог са освободени църквите и  любителските футболни клубове.
В Гърция, където процентът на собствениците е един от  най-високите в Европа /над 70 процента/, а данъчните измами са  широко разспространени, обявяването на нов данък върху  недвижимата собственост предизвика вълна от неодобрение, докато  рецесията и дефицитите се задълбочават.
Новият данък ще варира в зависимост от използването,  размера и района, където се намира недмижимата собственост. Когато бе обявен новият данък, максималният му размер  трябваше да бъде 10 процента на квадратен метър, но под натиска  на кредиторите на страната той бе увеличен на 16 процента.  Новият данък се предвижда да бъде събиран чрез сметките за ток,  като на тези, които не плащат, ще бъде спирано  електрозахранването.
Недвижимата собственост е традиционна инвестиция в  Гърция, предоставяща допълнителни доходи, които служат като  форма на спестяване и социална защита за голяма част от  населението.  Премиерът Георгиос Папандреу обяви, че недвижимата  собственост на гърците възлиза на 400 милиарда евро, докато  държавният дълг е в размер на 350 милиарда евро. Решението за новия данък бе взето под натиска на  кредиторите на страната - ЕС и МВФ, за да се ускорят реформите и да се спазят бюджетните цели за намаляване на дефицита и дълга.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg