EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бундесбанк в полза на пари кеш

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бундесбанк в полза на пари кеш

mail17:35 | 20.02.2024прегледи 418 коментарикоментари 0


Нова германска група за влияние ще се бори да съхрани парите в брой като универсален метод за плащане в опит да задържи повсеместното налагане на кредитните карти, предаде ДПА. Бундесбанк даде ход на новата инициатива "Национален кеш форум" в Берлин.

За обикновените германци е все по-трудно да се сдобият с пари в брой, тъй като банките намаляват броя на банкоматите и банковите клонове, а в същото време някои ресторанти и търговци на дребно започват да отказват да вземат пари в брой, се оплака Федерацията на германските потребителски организации (VZBV).

Потребителите в Германия трябва да имат възможност да избират между плащане в брой и дигитално такова и в бъдеще, заяви членът на борда на федерацията Рамона Поп при обявяването на инициативата.

Германия доскоро беше донимирана от разплащанията в брой и търговците бяха по-малко склонни от други страни в Западна Европа да приемат карти, но през последните години е в ход промяна и мнозина смятат, че страната все повече заприличва на Скандинавия, където парите в брой постепенно излизат от употреба.

Според члена на борда на директорите на Бундесбанк Буркхард Балц целта на "Националния кеш форум" е да поддържа парите в брой "като ефикасно и широко разпространено средство за разплащане" в променящата се среда. "С нашия форум ще дадем силна трибуна парите в брой и ще гарантираме, че хората ще могат за плащат просто и сигурно сметките си и в бъдеще", допълва Балц, който е и президент на форума.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg