EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бум на икономическото доверие в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бум на икономическото доверие в България

mail07:10 | 28.11.2014прегледи 984 коментарикоментари 0


Икономическото доверие в Европейския съюз и в частност в еврозоната през ноември стабилизира около неговото октомврийско ниво, но в същото време бележи подем в България, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Индексът на икономическото доверие в еврозоната се повиши през ноември изненадващо до 100,8 пункта от 100,7 пункта през октомври и при прогноза за понижение до 100,3 пункта. Това представлява повишение на индекса за втори пореден месец, пречупвайки тенденцията на влошаване, която беше в сила от май до септември и стабилизация на индекса обратно над важното осреднено дългосрочно ниво от 100 пункта - сигнал за подновено подобрение на икономическо възстановяване в региона.

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната се повиши рязко до 0,18 пункта от 0,06 пункта през октомври при прогноза за негово влошаване обратно към септемврийското едногодишно дъно от 0,02 пункта (най-ниско ниво от октомври 2013-а).

Последното проучване на Европейската комисия показва подобрение и на индекса, измерващ доверието в индустриалния сектор на еврозоната (повишение до -4,3 пункта през ноември от -5,1 пункта през октомври), както и стабилизация на доверието в сектора на услугите (на октомврийското ниво от 4,4 пункта).

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната, определян от Европейската комисия, обаче регистрира през ноември понижение до -11,6 пункта от -11,1 пункта през предходния месец, съвпадайки с предварителните данни и с очакванията на финансовите пазари. По този начин индексът на потребителското доверие остава за единадесети пореден месец над неговото осреднено ниво от старта на еврозоната насам около -13,3 пункта.

Европейската комисия оповести известна стабилизация на аналогичните икономически показатели през ноември за целия Европейския съюз, но и солиден техен ръст за България.

Индексът на икономическото доверие в целия ЕС (във всички 28-е страни - членки) се понижи през ноември слабо до 104,1 пункта от 104,2 пункта през октомври (възходяща ревизия от 104,0 пункта).

Същият важен показател на ЕК за България обаче регистрира солиден ръст през ноември до 99,9 пункта от 96,8 пункта през през предходния месец. По този начин индексът на икономическото доверие в България се подобри за пръв път от три месеца насам, доближавайки неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта.

Подобрение до 0,0 пункта от -1,7 пункта бележи индексът на доверието в българския индустриален сектор, докато индексът, измерващ доверието в сектора на услугите, се повиши през ноември до 0,7 пункта от -1,1 пункта през октомври. Известно влошаване до -29,4 пункта от -28,2 пункта бележи индексът, измерващ бизнес доверието в строителния сектор на нашата страна.В същото време проучването на ЕК отчита и рязко подобрение на индекса на потребителското доверие в България през ноември до -37,0 пункта от -42,5 пункта през предходния месец (най-ниско ниво от повече от година насам), докато индексът, измерващ доверието в сектора търговия на дребно се подобри до 5,0 пункта от 4,1 пункта през октомври.

Данните от днешното проучване на Европейската комисия предполагат за наличието на известен икономически подем в България през последното тримесечие на годината./БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg