EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Булгартабак" продаден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Булгартабак" продаден

mail18:36 | 02.09.2011прегледи 1327 коментарикоментари 0


След близо петчасови дебати с 6 гласа "за" и 1 глас "против" Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол реши да продаде "Булгартабак Холдинг" АД на "БТ Инвест", предаде репортер на БГНЕС. Новината съобщи председателят на Надзорния съвет Юлия Ненкова. Единственият гласувал "против" е представителят на БСП в надзора Руси Статков. Според Ненкова, сделката е изгодна за България. В сряда Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол съобщи, че БТ Инвест ГмбХ е победителят в конкурса за "Булгартабак".
Регистрираната в Австрия фирма, която е свързана с втората по големина банка в Източна Европа, руската "Внешторгбанк", предложи цена от 100 100 000 евро за 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак - Холдинг" АД. Купувачът също така се задължава да инвестира 7 млн. лева за срок от 2 години и да изкупува за задължителен срок по 5000 тона български тютюн за всяка година в течение на пет години.
След обявяването на решението директорът на агенцията коментира в парламента, че работещите в дружествата на "Булгартабак" са защитени за срок от 3 години, запазва се и структурата на всички дружества. По-късно в сряда се състоя заседание в МИЕТ с участието на министър Трайков и изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов и представители на "Булгартабак холдинг". Веднага след нея министър Трайков отиде при премиера да докладва. "Отговорността на агенцията е голяма, тъй като трябва да уточни ангажиментите на инвеститора в договора. Заедно с вицепремиера Дянков и премиера Борисов ще следим много внимателно този процес", категоричен бе икономическият министър Трайчо Трайков, който призна, че е имал резерви по отношение на критериите по сделката.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg