EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Булгаргаз: Сделка за три секунди, газ за Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Булгаргаз: Сделка за три секунди, газ за Румъния

mail20:14 | 05.02.2022прегледи 1078 коментарикоментари 0


Вчера новото ръководство на „Булгаргаз“ е продало 60 хиляди мегаватчаса природен газ за по-малко от 3 секунди. Това е подготвена продажба за определени фирми. Това за което управляващите критикуваха „Булгаргаз“, сега го правят същото, но в още по-големи мащаби, каза бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

„От началото на януари и министърът на енергетиката, и премиерът обвиниха „Булгаргаз“, че продават природен газ на Румъния на по-ниски цени. Тогавашният директор Николай Павлов отричаше. Във вчерашният ден новото ръководство на „Булгаргаз“ е продало 60 хил. мегават часа природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Това е подготвена продажба за определени фирми“, каза Овчаров пред Би Ти Ви.

По думите му това се равнява на половината дневно потребление на България, като е ясно, че няма откъде да дойдат извънредни количества.

„Ако се окаже, че тези количества са изпомпвани от Чирен, при положение, че чакаме утре да започне война, това вече граничи с престъпление“, смята Овчаров.

Той допълни още, че предложението за намаляване на цената на природния газ с 18% е на старото ръководство, а не новото.

Според Овчаров се цели връщането на посредниците в енергетиката. „Още на срещите за съставяне на кабинет министърът ни обясняваше как трябва да има по-голяма гъвкавост и разнообразие. Още тогава му казах, че това означава по-голяма нестабилност“, каза бившият министър на енергетиката. Овчаров каза, че не познава новия директор на „Булгаргаз“, но има добро мнение за стария. „Николай Павлов го познавам от 2013 г., когато го уволниха от НЕК. Тогава той отказа да се съгласи застрахователната компания на Цветан Василев да влезе в енергийните дружества. Николай Павлов се противопостави на него“, разказва Овчаров.

Докато вървят сделките на „Булгаргаз“ за по 3 секунди, на 31 декември 2021 г. тръбата за азерския газ трябваше да е готова. И не само – и за американски втечнен газ, и за египетски, коментира Бойко Борисов.  За съжаление виждате резултата от 8 месеца управление на Румен Радев и неговото правителство. За съжаление това сме си избрали. И тази година ще мине в празнодумство и ПР-ефекти. За сделки за по 3 секунди, за по много милиони – има състав в Наказателния кодекс. И ако сме правова държава, трябва да оставим да се занимават компетентните органи.

След дълго мълчание държавната компания изпрати съобщение:

Предвид спецификата на борсовата търговия на природен газ, след извършена проверка, бе установено, че от общия микс на количествата природен газ, „Булгаргаз“ ЕАД е реализирало излишните количества, които обичайно се дължат на по-ниското потребление през почивните дни, на държавната борса „Газов Хъб Балкан“ ЕАД. Изнесената информация за продадените от „Булгаргаз“ ЕАД количества природен газ категорично не отговаря на действително продадените, които за посочения период са 37 000 MWh. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия СД на „Булгаргаз“ ЕАД. При направения анализ се установи, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която „Булгаргаз“ ЕАД би получило в случай на положителен дисбаланс към „Булгартрансгаз“ ЕАД, поради неосвобождаване на излишните количества.

Предвид финансовото състояние, наследено от бившето ръководство на дружеството, изразяващо се в недостиг на средства, възстановяването на нарушения паричен поток е от огромно значение за дейността на дружеството, свързана със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната.

Ръководството на дружеството предприема всички необходими действия, в рамките на закона и в условията на пълна прозрачност, да осигури финансов ресурс, който да гарантира дейността на дружеството като обществен доставчик и участник на пазара на природен газ."

Президент, премиер, енергиен министър не реагират засега на новия корупционен скадал в "Булгаргаз", този път сътворен от новото ръководство, назначено от Кирил Петков преди седмица.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg