EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Булгаргаз продава дълга на Кремиковци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Булгаргаз продава дълга на Кремиковци

mail19:32 | 23.06.2009прегледи 797 коментарикоментари 0


calculator2Булгаргаз е предложил за продажба дълга на Кремиковци към компанията в размер на 106 млн. лв. и заявки за изкупуването му се приемат до 30 юни, заяви изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов.
Гогов посочи, че по всяка вероятност Българският енергиен холдинг няма да изкупува дълга на Кремиковци, но добър вариант би било, ако облигационерите участват в този процес. По думите му вече имало няколко заявки за покупка на дълга.
Сега потреблението на газ в страната е с около 20 на сто по-ниско на годишна база, като причината за това е, че са спрели работа заводите Агрополихим, Неохим и Кремиковци. По-ниското потребление обаче не влияе на печалбата на Булгаргаз.
Гогов очаква, че се с падането на цените на газа от 1 юли някои от торовите заводи, които са спрели работа, ще я подновят.
Бъдещето на газовото находище Галата, което има възможност да стане газохранилище, е неясно тъй като собствеността предстои да се уточнява. Концесията за добив е на компанията Мелроуз и вероятно ще се стигне до съвместна собственост между фирмата и държавата.
По повод новия договор с Газпром шефът на Булгаргаз отбеляза, че Овергаз не може да бъде изключен като посредник в газовите доставки поне до 2010. Газпром са поставили въпроса да бъде извършено технико-икономическо проучване за газопровода „Южен поток“, за да може и количествата газ от него, които ще получава страната ни, да бъдат включени в договора.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg