EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БТА: Мария Габриел получава одобрение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БТА: Мария Габриел получава одобрение

mail18:02 | 21.06.2017прегледи 2013 коментарикоментари 0


Мария Габриел е била одобрена днес от всички комисии на Европейския парламент, които я изслушаха вчера, съобщиха за БТА източници от институцията.
Предстои по-късно днес оценката да бъде официализирана. Очаква се Габриел да бъде утвърдена от сесията на ЕП следващия месец в Страсбург, както и от Съвета на ЕС.
Мария Габриел ще бъде еврокомисар по цифровизацията до средата на 2019 година. Тя ще бъде третият досега български представител в колежа на комисарите.


В Европейския парламент в Брюксел вчера приключи изслушването на Мария Габриел, предложена за следващия български еврокомисар. Тя отговори на въпроси, свързани с цифровата икономика и цифровизацията в областта на културата.
Отговорите на Габриел неколкократно предизвика ръкопляскания. Тя посочи, че държи на качествената журналистика, защото е в помощ на гражданите да си съставят мнение. Трябва да настояваме за медийно образование за всяка възраст, бих настояла платформите да развият лостове за оценка на качеството, за да защитим демократичните си ценности. Феноменът с фалшивите новини не е нов, но е нова скоростта на разпространението им и засягането на нашите общества и ценности, отбеляза Габриел.
Тя определи въпроса с бъдещето на Евронюз като чувствителен и важен, защото телевизията има мисията да защитава интересите на европейските граждани. Едно от първите неща (като еврокомисар ще бъде) да се срещна с екипа, заяви Габриел.
В нашите демократични общества словото на омразата няма място. Свободата на изразяване и на информация трябва да бъде запазена. Речта на омразата изисква да се защитим с всички сили, за да опазим нашите ценности. С този въпрос не можем да се шегуваме. Като еврокомисар ще защитавам равенството между мъжете и жените, ще защитавам нашите ценности докрай, заяви Габриел.
Оценката от днешното й изслушване ще бъде представена утре.


Мария Габриел, която беше номинирана от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество, бе изслушана от няколко парламентарни комисии с цел оценяване на нейната способност да заема тази позиция. Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност, или не.

Изслушването се води от комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи също са асоциирани към дискусията.

Следващи стъпки

Координаторите на комисиите ITRE и CULT ще се срещнат в сряда, 21 юни, когато ще обсъдят резултата от изслушването, за да могат техните председатели, съответно Йежи Бузек и Петра Камереверт, да информират председателя на парламента за тяхното решение.

Цялата информация, включително писмените въпроси и отговори, представени от кандидата за комисар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153