EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСП срещу текстове от ЗПФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСП срещу текстове от ЗПФ

mail17:32 | 15.06.2017прегледи 980 коментарикоментари 0


БСП ще внесе тази седмица в Конституционния съд жалба с искане за отмяна на текстове от Закона за публичните финанси, с които се дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за държавния бюджет, а с акт на Министерския съвет /МС/. Това обяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с кметове от БСП, парламентарната група на левицата и изпълнителното бюро на партията.
    ГЕРБ бюджетират изключително сгрешено, и то умишлено - занижават приходната част в държавния бюджет, за да осигурят излишъци, които след това да не се разпределят след обсъждане в парламента, а да се разпределят с постановления на МС, коментира Нинова. По думите й МС разпределя тези средства субективно, предимно към кметове от ГЕРБ. Тя подчерта, че във всички общини живеят граждани с еднакви права.
    Друг проблем на общините според Нинова е това, че в последните години ГЕРБ им прехвърлят много отговорности за дейности, без да им се осигури финансиране за това. По думите й за последните две години на общините са прехвърлени над 100 нормативни акта без финансово обезпечение. За пример тя даде незаконното строителство и професионалните гимназии. Според Нинова трябва да се осигури спешна и доболнична помощ в общините, където са закрити общински болници. По думите й общините били подложени и на натиск за влизане във ВиК асоциациите, което стигало и до поставяне на условия - ако не влязат, ще им бъде спряно финансирането по различни програми.
 


Тагове: БСП, закон
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157