EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК:По-високи заплати в здравеопазването

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК:По-високи заплати в здравеопазването

mail10:00 | 18.07.2012прегледи 803 коментарикоментари 0


Увеличението на началните основни заплати и допълнителните възнаграждения в системата на здравеопазването е наложително и е една от мерките за задържане на медицинските специалисти и за мотивиране на младите и новопостъпилите кадри. Това се казва в становище на Българската стопанска камара, по повод проваленото подписване на Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване". Подписването на договора беше предвидено за 10 юли, но не се състоя поради неразбирателство между представителите на синдикатите и на работодателите. От стопанската камара изразяват мнение, че заплащането в здравеопазването трябва да бъде съобразено с икономическото състояние на отделните лечебни заведения и не следва да се прилага повсеместно и автоматично за цялата система. От камарата се позовават на данни от Министерството на здравеопазването, според които към 31 май 2012 г. задълженията на държавните и общинските лечебни заведения са 347 411 000 лв., като 88 380 000 от тях са просрочени, което е "икономически необосновано искането за увеличение на заплати при наличие на такова високо ниво на задлъжнялост".

Държавните институции, включително и министър-председателят не са страни по колективното трудово договаряне и намесата им в процеса на договаряне между синдикати и работодатели е недопустима и е в разрез с националното и международното право, се посочва още в становището.
От камарата предлагат индексирането на началните основни заплати и допълнителните възнаграждения в болниците да се осъществи на два етапа, като през 2012 г. да обхване лекари, медицински сестри и друг персонал на лечебни заведения, които
имат финансова възможност да извършат това и нямат просрочени задължения. През 2013 г. да бъдат индексирани възнагражденията във всички останали лечебни заведения, в случай че се осигурят средства за това по линия на финансовите им програми за 2013 година.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg