EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК против местенето на администрацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК против местенето на администрацията

mail13:30 | 24.07.2012прегледи 535 коментарикоментари 0


Българската стопанска камара не намира за целесъобразно решението за преместване на административни структури от София към други градове в страната. От БСК смятат, че физическият контакт с държавните чиновници е анахронизъм в ерата на комуникациите и аргумента за географска близост на администрацията с бизнеса и гражданите е несъстоятелен. Това се посочва в съобщението на БСК, изпратено до медиите днес.
"Контактите на бизнеса с централната администрация практически не трябва да съществуват. Централните ведомства трябва да формират политики, а не да лицензират, да контролират, да обявяват и управляват обществени поръчки, да предлагат услуги и да събират такси за това. Този дълбоко погрешен подход се мултиплицира непрекъснато, в противоречие с европейската практика.
Още по-несъстоятелен е аргументът, че чрез преместването на административни структури ще се решат проблемите на заетостта в някои региони на страната. Не администрацията, а бизнесът създават работни места, а за целта е нужна стабилна бизнес среда, част от която е ефективното административно обслужване."

Според БСК, неефективното усвояване на средствата от европейските фондове, както и неефективното разходване на публичните средства е косвен индикатор за липсата на административен капацитет. С разбиването на административните екипи този проблем щял да се задълбочи. "Нещо повече, това ще постави под въпрос ефективността на контактите с европейските институции на съответните равнища, за което в продължение на години е изграждан и развиван човешки потенциал."
От Камарата смятат, че подобни действия в период на криза са контрапродуктивни и носят изключителни финансови, организационни и социални рискове. БСК настоява да се ускори изграждането на електронно правителство; да се пристъпи към реална административна реформа, не в географски, а в практически смисъл, на база електронизация на услугите; институциите да формират политики и да не се намесват в оперативната дейност. Според Камарата - администрацията не трябва да се разглежда като сгради и местонахождение, а като човешки и технологични възможности за управление на страната и по-ефективно обслужване на бизнеса и гражданите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg