EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК препоръча преразглеждане на бюджета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК препоръча преразглеждане на бюджета

mail10:15 | 07.10.2010прегледи 904 коментарикоментари 0


Държавният бюджет за следващата година трябва да се преразгледа много внимателно, препоръча ръководството на Българската стопанска камара /БСК/ по време на среща с Парламентарната група на Синята коалиция. Това съобщи пресцентърът на камарата.
БСК е била представлявана на срещата от председателя си Божидар Данев и от Григор Димитров, главен директор "Осигурителни отношения".
С планираните промени в Кодекса за социално осигуряване, както и с идеята на премиера Борисов да се увеличат с 3 на сто осигурителните вноски за пенсия, бизнесът ще бъде принуден да влезе в сивата икономика, е заявил Божидар Данев пред съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов.
 В срещата са участвали и народни представители от Парламентарната група, които членуват в здравната, социалната и бюджетната комисия на Народното събрание.
За увеличение на приходната част на бюджета БСК е предложила спешно да се разреши проблемът с продажбата на националната квота за емисии на парникови газове по Протокола от Киото.
Според Божидар Данев има инвеститорски интерес за подобна продажба, но администрацията бави процеса.
Според председателя на БСК три са сериозните предизвикателства пред Бюджет 2011 : с планираните промени ще се увеличи сивият сектор, част от администрацията ще продължи да е неефективна, а в бюджета има нарочно подценени приходи, за да се обявява висока събираемост.
Пред народните представители от ПГ на Синята коалиция Божидар Данев е подчертал, че подкрепя намерението на правителството да вземе заем от 2,5 милиарда лева, но е предупредил, че бизнесът няма да се съгласи тези средства да бъдат инвестирани в потребление и социални плащания.
Председателят на БСК е подчертал, че заемът трябва да се изразходва за инвестиции и развитие на икономиката.
Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров е заявил, че споделя притесненията на работодателите за нарастването на сивата икономика, както и възможността през 2011 г. в бюджета да има по-малко приходи. Той е допълнил, че парламентарната група е удовлетворена от представянето на предложенията на БСК по бюджетите на Националната
здравноосигурителна каса, както и принципната позиция за гарантирането на финансова устойчивост и стабилност на пенсионната система. 
Преди дни БСК изрази принципна подкрепа за Бюджет `2011.
Председателят на камарата Божидар Данев даде положителна оценка за заложения в Бюджет `2011 подход за съхраняване стабилността на валутния борд, потвърдения отказ от увеличение на данъчните ставки до 2013 г. и отказът от увеличение на данъчната основа чрез промени на амортизационни норми за част от активите и увеличение на облагаемата печалба по ЗКПО.
БСК застъпи позицията, че основните параметри на бюджетната макрорамка са твърде оптимистични спрямо сегашните условия и перспективи за икономическо възстановяване. Например, за достигане на планирания 3.6% ръст на БВП за следващата година е необходимо през четвъртото тримесечие на тази година икономиката да достигне ръст между 5.8 и 7.8%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4151