EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БСК иска агенция за временна работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БСК иска агенция за временна работа

mail16:10 | 28.07.2011прегледи 469 коментарикоментари 0


Според БСК безработицата у нас расте и все повече има недостатък на висококвалифицирани кадри. През последната година регистрираната безработица в България се затвърди около 10-те процента, а последните данни за шестмесечието на 2011 година достигнаха 12 на сто, съобщи Божидар Данев. Особено тревожен факт, е че през последните две години броят на работните места е намалял с повече от 13%. Закрити са над 300 000 работни места от 2009 г. до момента. Пазарът загуби и около 30 000 самоосигуряващи се. Броят на обезкуражените лица достигна 250 000. Влошава се качеството на работната ръка, като се увеличават работните места, финансирани с държавни средства (с 6,2% за 2010 г.). Подобряването на настоящата картина на пазара на труда е въпрос от първостепенно значение за страната ни, смята той. Това следва да е ключов приоритет не само за правителството, но и за социалните партньори, за обществото, като цяло. Проблемите с работните места, безработицата и обезкуражените е в основата на свиването на приходите към бюджета, проблемите с бюджета на пенсионните и здравно-осигурителните фондове, ръстът на потреблението и на практика е стимул за емиграция.
Все повече европейски фирми използват агенциите за временна работа, за да намалят разходите си чрез по-висока гъвкавост на заетостта, това според Данев помага на работодателите да намерят работници със специфични умения, а също така намаляват процедурите по набиране на персонал, както и съответните административни разходи.
Като организация, която обединява интересите на повече от 40 000 национални компании и като член на най-мощния европейски бизнес съюз BUSINESSEUROPE, БСК категорично настоява за развитие на гъвкав и сигурен пазар на труда. Създаването на агенции за временна заетост ще покрие сериозната празнина в осигуряването на трудови ресурси за временна заетост в отделни сектори, както и ще помогне за осигуряването на работни места с високи или специфични изисквания за професионална компетентност, категорични са от там. Друга полза от агенциите за временна заетост е, изпълнение на програми за ограмотяване и професионално обучение, като едновременно подготвят бъдещите служители, но и им осигуряват трудов опит.
Наблюдава се срив в преките чуждестранни инвестиции и една от причините е липсата на квалифицирана работна ръка. Образователно-квалификационната структура на населението, респективно – на трудовия ресурс, с всеки изминал ден се влошава. Връзката между броя и специалностите на новоприетите и обучаващите се студенти с потребностите на бизнеса е все по-слаба и не отразява реалните нужди от кадри в отделните отрасли и производства.
БСК вижда много силна роля на агенциите за временна работа и при прилагането на общоевропейските политики за съчетаване на професионалния и семейния живот и предотвратяването на всякакви форми на дискриминация, както и като противодействие на разширяващите се негативни ефекти за заетостта и вътрешния трудов пазар вследствие на глобалната икономическа криза.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg