EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брюксел поощри Сърбия, критикува Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел поощри Сърбия, критикува Турция

mail18:10 | 12.10.2011прегледи 595 коментарикоментари 0


Европейската комисия препоръча Сърбия да получи статут на официален кандидат за членство в Евросъюза, което да възнагради страната за проведените демократични реформи и залавянето на издирваните военнопрестъпници. Относно курса на Турция обаче Комисията изрази тревога.
В годишния си доклад за страните, изявили желание да се присъединят към ЕС, ЕК съобщи, че новият статут на Сърбия е условен и зависи от подновяването на разговорите за сътрудничество с бившата й провинция Косово. Преговорите между Белград и Прищина приключиха безрезултатно през септември.
"Препоръчвам на Сърбия да се предостави статут на кандидатка, ако тя отново започне диалог с Косово и напредва в прилагането на споразуменията, сключени до този момент", заяви в Брюксел еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. Комисията също така препоръча на Съюза да започне присъединителни преговори с бившата югославска република Черна гора.
Сърбия изпълни едно от основните искания на Европейския съюз за членство, като залови бегълците, издирвани за военни престъпления по време на войните през 90-те. В това число и Ратко Младич – бившият военен лидер на босненските сърби, укривал се в продължение на 16 години. Отношенията на Белград с Прищина обаче остават пречка. Сърбия изгуби контрола над провинцията си през 1999, когато НАТО спря сръбската офанзива срещу бунтовниците от албански произход. С подкрепата на Запада нововъзникналата държава обяви независимост през 2008, но Сърбия все още отказва да я признае. Отношенията между Белград и Прищина през последните седмици се влошиха, а търговските спорове доведоха до сблъсъци, при които полицай бе убит, а десетки натовски войници и протестиращи бяха ранени.
Жонглирането с Турция
В същия си доклад Комисията разкритикува Турция, която е най-голямата кандидатка за членство, че не прави достатъчно, за да нормализира отношенията си с Кипър. Напомняйки за все още не утихналия спор за добива на газ в източната част на Средиземно море, ЕК призова Анкара да избягва заплахи, които занапред могат да усложнят допълнително отношенията на двете страни.
Фюле настоя, че и Брюксел, и Анкара са разочаровани от липсата на напредък при членството на Турция, което до голяма степен е резултат от опозицията на Кипър, както и от неохотата на Франция и Германия да приемат мюсюлманска страна в Съюза. "За съжаление, присъединителните преговори не напреднаха през последната година. Разочарование се изпитва и от двете страни", отбеляза той и допълни, че ЕС трябва да намери начин да държи Анкара ангажирана. Тези (чувства) не бива да затварят очите ни за значението на нашите отношения, които продължават да са добри. Вярвам, че е време да работим по обновен дневен ред на европейско-турските отношения", изтъкна още Фюле.
Европейските депутати днес се тревожат, че губят влиянието си над Турция в момент, в който обсегът на Анкара в Близкия изток и Северна Африка расте. През Турция освен това минават изключително важни енергийни коридори от Африка, които в бъдеще могат да достигнат до Европа. /Reuters

 

 

 

 

 


Тагове: ЕК, Сърбия, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg