EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Брюксел в икономическа криза след атентатите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брюксел в икономическа криза след атентатите

mail15:42 | 26.04.2016прегледи 1075 коментарикоментари 0


Брюксел изживява най-тежката криза в следвоенно време и причината за това са атентатите от 22 март. Белгийската столица с близо милион жители може да изгуби 10 хиляди работни места съвсем скоро, според прогнозите на търговско-индустриалната камара в града. Около 31 хил. души, живеещи в Брюксел и околностите, вече временно са без работа. Бизнес оборотите бележат спад между 20% и 40%.

Най-засегнат е секторът на хотелите и ресторантите – проучвания сочат с 30% до 50% спад на посещенията в центъра на града. Туристите избягват централния площад, белгийците излизат все по-рядко, търговците изчерпват спестяванията си и оборотните си средства. В допълнение щети нанесоха затворените пътища и части от града поради опасност от терористични атаки. Самите атентати нарушиха нормалното функциониране на метрото.

Наскоро съдържателка на ресторант стана известна, след като обяви забрана за влизане в нейното заведение на кмета на града – социалистът Иван Мейор, когото държи отговорен за лошото управление на Брюксел и падналите обороти на бизнеса й.

Множество професионални организации съобщават, че има масов отлив на инвеститори, които се страхуват от несигурност.

Предвид тази ситуация, регионалните власти бяха принудени да въведат спешни мерки. Например, хотелите са освободени за 6 месеца от данъци, фирмите в затруднение ще получат гаранции и заеми, предстои стартирането на промоционална кампания в чужбина. Освен това властите ще отпуснат 400 хил. евро за обезпечаване сигурността на зали за спектакли и призовават за бързото възстановяване на летище Завентам, което е изправено пред реалната опасност някои компании да преустановят работа там. 20 млн. пътници годишно преминават през летището, което обаче тежко пострада от атентат.

Повече от месец след като бе обект на терористично нападение, брюкселката метростанция „Малбек” отново е отворена за пътници. На спирката е поставена плоча в памет на жертвите на експлозията от 22 март. „От 25 април всички 69 станции на метрото работят в нормален режим, включително „Малбек”, заявиха от STIB, компанията-оператор на метрополитена в белгийската столица. В резултат на самоубийствените атентати в Брюксел, отговорност за които пое „Ислямска държава”, загинаха 32 души. Експлозиите най-напред разтърсиха летището „Завентем”, а впоследствие и станция „Малбек”, която се намира в близост до сградите на европейските институции. И на двете места по 16 души загубиха живота си.

Източник: Le Monde, ТАСС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg