EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брезник:Работни места от злато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брезник:Работни места от злато

mail07:30 | 11.03.2013прегледи 4311 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

През 2011г. в находището „Милин камък” край град Брезник са установени 463 217 унции или 14,4 тона злато и 2 100 112 унции, или 65 тона сребро. Пазарната стойност на богатството е 1-1,5 млрд. лв. Инвестицията на „Трейс рисорсис” в размер на 120 млн. лв. е втория голям инвестиционен проект в района. Строителството на мината ще осигури 540 работни места, а нейното функциониране – 400 работни места със заплата над 1000 лв. Проектът срещна одобрение в лицето на безработните граждани от Брезник – около 450 души, според данните от Бюрото по труда. Общината ще получава ежегодна концесионна такса в размер на 1,5 млн. лв., която ще окаже изключителен ефект върху инфраструктурата и съживяването на града.
Категорично против се обявиха природозащитниците, за целта беше създаден и инициативен комитет „За чисто Граово”, а интерес към казуса проявява и политическа партия „Зелените”. РИОСВ даде положителна ОВОС на инвестиционния проект, но се очаква природозащитниците да обжалват. Според инициативния комитет, санитарно-охранителните зони за питейни и минерални води могат да попаднат в територията на златодобивната мина.  Друга голяма инвестиция в града е новостроящият се завод на електрически автобуси на китайската компания BYD. 

Колко работни места ще бъдат открити в златната мина и в китайския завод, коментира в интервю за EconomyNews.bg кметът на община Брезник Васил Узунов.
Г-н Узунов, РИОСВ-Перник даде „зелена” светлина на златната мина в Брезник. Как местните граждани приеха новината, има ли разделение между безработни и природозащитници?
В деня на заседанието пред РИОСВ имаше около 20 човека, а в Брезник – 200 души чакаха положително решение. Населението на Брезник иска мината да заработи, но както се предполагаше - екозащитните организации не са съгласни и ще обжалват решението. Нямам нищо против, всеки има право на мнение, но в Брезник европейските програми за временна заетост са единствената работа, която в момента осигурява общината. Това, което направих, е договорите да се сключват през април и септември, за да може хората да са на работа през зимата. Но следващата зима пак са на борсата. Безработицата в Брезник е 17%, за сравнение – в Перник е 6%, затова си направете сметка колко е важен този проект за брезничани.
Златодобивът ще реши ли проблема с безработицата?
Около 450 човека са регистрираните безработни в бюрото по труда. Записано е, че ще бъдат открити 400 работни места, така че при всички положения ще реши проблема.
Какви са исканията на природозащитниците?
Въпросите, които бяха поставени на общественото обсъждане бяха за автоматизирана оросителна система, транспортна схема и поставяне на датчици. Всичко това си го записах и когато казах на инвеститора, дори не се наложи да се коментира – всичко беше включено като точки и беше прието от експертния съвет единодушно - с 10 гласа „за“ от 10 присъстващи. Първоначално беше записана „оросителна система“, но настояха да бъде променена „автоматизирана”. Автотранспортното обслужване на обекта се обслужва съгласно утвърдена от кмета транспортна схема. Маршрутът беше удължен със 700 м., вече не минава през кв. „Брезнишки кошари“, а минава извън табелата за гр. Брезник - нито един камион няма да мине през града.
Хвостохранилището ще се проверява за непреливане през стената му на 0,01% максимални водни количества, т. нар. 10 000-годишна вълна. За 10 хил. години напред – това е записано в доклада, след като изрично го поисках. Поисках независими становища от Минно-геоложкия институт и от Асоциацията за подземни води, които съм приложил към този доклад. Това становище не е анонимно, всеки може да види кой го е подписал и, че пред имената на всички тези експерти стоят докторски, доцентски и професорски титли. Ако нещо не се изпълнява, аз ще бъда първия, който ще повдигне въпроса пред медиите, зелените организации и навсякъде, където е възможно. Брезничани, които живеем тук, сме много по-загрижени за това, което се случва в града, от всички природозащитници. С изключение на Жени Делева, дойдоха хора, които живеят на другия край на България и казаха, че са загрижени за Брезник. Сега ще обжалват решението на РИОСВ-Перник, защото не са били допуснати да присъстват, друг е въпросът, че те не са заявили, че искат.
С колко ще се проточи стартирането на работа в златната мина?
От 5 март тече 14-дневен срок за обжалване, което може да стане пред МОСВ или пред Административен съд Перник. Колко време ще продължи това обжалване – може и година, може и две. Това е, което знам, след като разговарях с юристите на инвеститорите. Но не виждам как с това обжалване природозащитниците ще допринесат за развитието на туризма в Брезник. Затова ги помолих в сряда, когато е приемният ми ден и хората идват да питат за работа, да дойдат и да отговарят на питанията на брезничани.
Има ли официален старт за прием на молби за работа?
Вече са подадени около 1000 молби за работа. Бяха раздадени статистически формуляри, на които всеки е записал какво би желал и какво би очаквал да работи. Това не са само безработни, а хора, които работят на друго място и предпочитат да започнат работа на мината.
Кога ще приключат административните процедури за отварянето на завода за електроавтобуси на китайската компанията BYD?
Заводът имаше първоначално разрешение за металообработване, но сега е необходимо да бъде променено на завод за сглобяване на електроавтобуси и електроавтомобили. Доколкото знам, от китайска страна има уточняващи документи по технологията, които трябва да бъдат легализирани и съобразени с европейските законодателства. Документите все още се окомплектоват и не са пристигнали при нас в общината. Очаква се това да стане в най-скоро време. По-важното е, че вече се провеждат интервюта за работа, а миналата седмица излезе информация в медиите, че приоритет ще бъде жителство на територията на Община Брезник.
Според публикации в медиите, пред Брезник стои дилемата туризъм или злато...
Не виждам с какво златото ще попречи на туризма. Туризмът е един много сериозен доход за общината, затова продължаваме много усилено да работим в тази насока. За да развиваме туризъм, трябва да има какво да покажем. В момента пътят до манастира „Св. Св. Козма и Дамян“, по-известен като Гигински манастир, е разрушен. Кандидатствали сме за изграждането на пътя и вече има подписан договор, а този месец очакваме окончателно решение на ЕК, преди да бъде асфалтиран пътя. Брезник вече има и музей, защото според сега действащото законодателство, ако няма общински музей, всичко, което се намери на територията на общината като археологически и културни ценности, отива в най-близкия регионален музей – РИМ Перник. До средата на миналата година имаше само музейна сбирка към читалище „Просвещение 1870“. Когато разбрах, че върви процедура за ОВОС, общинският музей беше едно от първите неща, които направих. Ще ви бъда благодарен, ако следите темата и отразявате нещата. Вие сте първата медия, която контактува с мен по темата. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159