EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Брашов забрани пластмаса на обществени събития

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брашов забрани пластмаса на обществени събития

mail15:35 | 09.09.2019прегледи 908 коментарикоментари 0


Брашов, град в централна Румъния, е решил да забрани пластмасовите чинии, чаши и прибори за хранене на събития, които се провеждат в обществени зони, съобщи Green-report.ro. От 1 октомври предстои използването на прибори за хранене, направени от биоразградими и компостируеми материали. Ако организаторите на събитията не спазват забраната, те вече няма да могат да организират или присъстват на други събития, които се провеждат в града.
„След всяко публично събитие с консумация на храна или напитки, съответната зона остава пълна с пластмасови чинии, чаши и вилици, което ни създава голям екологичен проблем, особено, когато тези прибори не се изхвърлят в кофите за боклук, а се озовават в околните зелени площи или гори “, обясни кметът на Брашов Георги Скрипкару.
Той каза, че предложението за въвеждане на забраната е направено, като се има предвид, че тези продукти ще бъдат забранени в ЕС от началото на 2021 г. и след разговори с някои бизнеси в индустрията ХоРеКа.
„Не е нормално да се обсъждат селективни мерки за събиране на отпадъци, които гражданите трябва да спазват, и в същото време да позволят на предприятията, които използват обществени площи, да замърсяват  града със съдове за еднократна употреба, при положение, че има алтернативи, щадящи околната среда.- продължи кметът.
Предложението за забрана на пластмасовите съдове за хранене на обществени събития беше обсъдено в местния съвет на 30 август и беше гласувано  единодушно./romania-insider.com


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg