EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брaндът „България” привлича нови туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брaндът „България” привлича нови туристи

mail15:20 | 28.07.2011прегледи 655 коментарикоментари 0


Ще използваме данните от проекта за маркетингови проучвания и оценка на ефективността на националния маркетинг за разработване на стратегията за бранд „България" и модерен туристически сайт. Това съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов при отчитане резултатите от пазарното ни позициониране в страната и в чужбина. По неговите думи тези данни осигуряват информация за политики, които вече започват да се прилагат.Проектът „Маркетингови проучвания и оценка на ефективността на националния маркетинг" включва изследване на нагласите на българите ичуждестранните посетители към зимния, летния и туризма в извън активните сезони, както и към специализираните видове - културно-познавателен, еко, селски, СПА и уелнес почивки. Проучени са още информационното осигуряване в сектора, териториалното развитие на туризма и пазарните ни позиции на 10 генериращи пазара - Германия, Великобритания, Швеция, Гърция, Чехия, Украйна, Сърбия, Румъния, Турция и Русия, каза Маринов.
Изследването показва, че 90% от изградената леглова база у нас покрива една пета от територията на страната. Само в 4 общини - София, Несебър, Варна и Балчик, са съсредотечени повече от половината от броя на леглата. Своге, Мездра, Априлци, Никопол, Ветово, Аксаково, както и рило-пиринските градчета Белово, Якоруда, Белица, Гоце Делчев и Струмяни, попадат в категорията на общините с висок потенциал, но слабо развитие на туризма. Други 60 населени места са класифицирани в средната скала, а около 120 са със слаб потенциал и развитие на туризма. В България почиват две качествено различни групи туристи от гледна точка на тяхната нагласа и начин на пътуване, е друг резултат от проучването. Чуждестранните посетители са типични ваканционни туристи, които планират почивката си поне 2 месеца предварително и отделят средно между 71 и 88 евро на ден. Българите предпочитат евтините пътувания, планират ги 2 седмици по-рано и харчат средно по 19-24 евро на ден.
Страната ни се възприема като спокойна дестинация, с красива природа, добра кухня и места за настаняване, както и с развити условия за СПА/балнео и алтернативен туризъм, сочи изследването на нагласите на българските и чуждестранни туристи. За засилване ефективността на националния маркетинг на българския пазар експертите препоръчват да се предлагат специализирани вместо стандартизирани пакети. Такива могат да бъдат например есенна уикенд почивка на място без много хора за чужденци, зимен празничен „кулинарен" пакет за българи или комбиниран пакет с ясно изразен приключенски елемент.
В международен план България има най-добрия ценови имидж като привлекателна дестинация за почивки на море и планина, но се оценява като по-малко конкурента по отношение на останалите видове специализиран туризъм - културен, селски, еко, СПА, балнео и уелнес, показва анализът на десетте генериращи пазара. Експертите оценяват високия потенциал на интереса към България и перспективите за растеж на всички тези пазари. За да се реализират те, специалистите препоръчват засилено търговско присъствие в интернет и сред чуждестранните туроператори и агенти. В следващите няколко години България може да привлече от 20 до 25% повече туристи от десетте генериращи пазара, ако развива подходяща реклама и отделя по 10 млн. евро за маркетинг, смятат авторите на проучванията по проекта. За целта трябва да се изгражда целогодишен туристически бранд, фокусиран върху ключовите предимства - „слънце и плаж", „сняг и ски" и „дестинация с най-доброто съотношение между цена и качество".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158