EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния да не се сравнява с България в туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния да не се сравнява с България в туризма

mail10:30 | 14.07.2011прегледи 937 коментарикоментари 0


Генералният секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай призова Румъния да не се сравнява с България в сферата на туризма само поради факта, че двете страни споделят едно и също море, предаде агенция Медиафакс. Според Рифай такова сравнение е погрешно. Той смята, че Румъния трябва да следва модела на развитие на туризма на страни с подобен на нейния релеф, като Швейцария или Словения. Талеб Рифай посъветва Румъния да остави Черноморието си такова, каквото е в момента, но да подобри качеството. Генералният секретар на Световната организация по туризъм прекара няколко дни в Румъния, където се срещна с президента Траян Бъсеску, с министъра на регионалното развитие и туризма Елена Удря и с външния министър Теодор Баконски. Тази година Румъния се изкачи с три позиции, до 63-то място, в класацията за конкурентноспособността в туризма на Световния икономически форум, която включва 139 държави. Румъния обаче е на последно място от страните от ЕС в тази класация, отбелязва агенцията. Начело са Швейцария, Германия и Франция, следвани от Австрия, Швеция, Великобритания, САЩ, Канада, Испания и Сингапур.
От новоприетите членки на ЕС Естония е най-напред в класацията, на 25-то място, следвана от Чехия на 31-во. България е на 48-мо. Румъния привлича близо пет пъти по-малко чуждестранни туристи от България и инкасира над три пъти по-малко приходи от тази дейност, а разликите с други страни от ЕС са още по-големи, отбелязва Медиафакс, като се позовава на данни от доклад на Световната организация по туризъм за 2009 г. и от румънския Национален статистически институт. Според данните от доклада на Световната организация по туризъм през 2009 г. България е била посетена от над 5,7 милиона туристи, които са похарчили 3,72 милиарда долара.
Според Талеб Рифай Румъния може да удвои броя на чуждестранните туристи, които я посещават, през следващите 2-3 години, ако продължи да се концентрира върху рекламирането на планините, Делтата на река Дунав, манастирите и селския живот. Румъния е посещавана от 1,2-1,3 милиона чуждестранни туристи годишно, посочва Медиафакс.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160