EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ботевград - ново депо за отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ботевград - ново депо за отпадъци

mail14:40 | 04.05.2012прегледи 739 коментарикоментари 0


Изпълнението на строителството на регионалното депо в Ботевград изпреварва срока с една година. Това констатира министър Нона Караджова при инспекцията на строителните дейности по изграждането на регионалната система за управление на отпадъците на регион Ботевград.
На място беше проверено строителството на първа клетка на регионалното депо и на вътрешната инфраструктура. В момента се полага изолационно покритие на дъното на скатовете на клетката, което ще предотврати свличането на земни маси и ще спомага за по-лесно оттичане на инфилтрираните води. В напреднала фаза е и изграждането на станцията за пречистване на събрания инфилтрат, след което пречистените води ще бъдат използвани за оросяване на депото. Тези две мерки ще осигурят три пъти по-голяма сигурност за опазване на почвата от замърсяване.
В рамката на визитата си министър Караджова посети и старото сметище, за което община Ботевград има разработен проект за рекултивация. До него чрез публично-частно партньорство се изгражда Регионален център за рециклиране, който включва площадка за предаване и временно съхранение на опасни отпадъци от бита и едрогабаритни отпадъци, инсталация за сепариране и инсталация за компостиране.
„Изграждането на инсталацията за предварително третиране е едно устойчиво решение за намаляване количеството на депонирания отпадък - 80 % от общото постъпило количество ще се насочва за рециклиране и преработка и само 20 % ще отива на депото. По този начин най-малко двойно ще бъде удължен животът на това депо, ще се спестят първични ресурси, пари и ще имаме една по-честа околна среда”- посочи министър Караджова.
Депото ще обслужва 56 000 души от общините Ботевград, Правец и Етрополе при въвеждането си в експлоатация през 2013 г. и близо 59 000 души – към 2039 г. Съоръжението е на стойност 14,4 млн. лева. То е първото финансирано по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” от общо 23, които трябва да бъдат изградени с европейски средства. В изпълнение са 5 проекта на регионите Ботевград, Бургас, Видин, Перник и Столична община на обща стойност близо 350 милиона лева. Общо 14 проекта са в оценка, а 4 от общините са на етап разработване на проектни предложения.

С въвеждането му в експлоатация 80% от общия отпадък ще се насочва за рециклиране и преработка и само 20% ще отива на депото

 


Тагове: депо, отпадъци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg