EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Босна премахва ДДС за дарени храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Босна премахва ДДС за дарени храни

mail09:40 | 20.06.2023прегледи 911 коментарикоментари 0


Депутатите в Камарата на националностите на Парламентарната скупщина на Босна и Херцеговина приеха с 13 гласа "за" Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, който премахва ДДС върху дарените храни, а Камарата на представителите единодушно прие същите промени по-рано, предаде босненската агенция ФЕНА.

Агенцията цитира депутата Саша Магазинович, който изразява задоволството си от промяната и изтъква, че поправката на закона е пример как депутатите могат да постигнат съгласие и по други въпроси.

Магазинович каза, че не може да си спомни кога закон е бил одобрен единодушно и в двете камари на Парламентарната скупщина на Босна и Херцеговина.

Магазинович обясни, че тези изменения в закона поставят Босна и Херцеговина „рамо до рамо“ с Европейския съюз, Германия, Франция и Хърватия, където тези, които даряват храна, не трябва да плащат ДДС.

Решението да се премахне ДДС върху дарената храна бе приветствано от Американската агенция за международна помощ (USAID) като историческо.

„Благодарение на безпрецедентното единодушие между политическите партии Камарата на националностите на парламента на Босна и Херцеговина прие единодушно това решение, давайки на гладните надежда за по-добро утре.

Наскоро приетият Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност ще даде възможност за даряване на храни на стойност около 130 милиона KM /конвертируема марка/ годишно на тези, които не могат да си ги позволят, се казва в съобщение на USAID“, са казва в изявление на американската агенция, която подкрепи кампанията за премахване на ДДС върху дарената храна като част от ангажимента си да даде възможност на организациите и гражданите на Босна и Херцеговина да станат лидери на дейности за развитие на своите общности.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg