EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов:Не тегля заем за заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов:Не тегля заем за заплати

mail17:35 | 17.03.2011прегледи 1273 коментарикоментари 1


Министър-председателят на Република България Бойко Борисов в интервю за предаването "Бодилник" по ТВ 7. /със силни съкращения/.

Водещ: Сега се оказва, че най-сериозният проблем са цените. Хората от това се вълнуват най-много и най-много от това страдат.
Бойко Борисов: И ние от това се вълнуваме.
Водещ: И каква е вашата позиция?
Бойко Борисов: Всяка държава трябва да харчи толкова, колкото произвежда. Няма да пусна дефицитът да мине трите процента. И цяла Европа в момента, пактовете за финансова стабилност и това, което се прави, това ще бъде критерий за една държава колко е дисциплинирана и колко добро е управлението. Да е под 3% дефицитът – това ще е мерилото в Европа за една държава как се справя. И ние ще харчим толкова, колкото произвеждаме.
Водещ: Как можете да направите така, че цените да паднат?
Бойко Борисов: Няма как да се направят цените да паднат така, както ни се иска на нас. Това беше в други години. Сега има пазарна икономика, веднъж. Втори път, бум на цената на петрола. Завчера Европейската централна банка дава прогнозни цени на 118 долара, разчетите на „Нефтохим” са на 85 долара. Това означава автоматично с покачването на петрола ако не се изравняват цените, да фалират цели компании.
Водещ: Може да увеличите заплатите тогава.
Бойко Борисов: А откъде да вземем парите, за да увеличим заплатите?
Водещ: Със заем например.
Бойко Борисов: Това сериозно ли го питате?
Водещ: Да, сериозно го питам.
Бойко Борисов: Да вземем заем и да задължим следващите поколения за това, че сегашните не сме работили както трябва? Който иска, да дойде да стане премиер, да вземе заем, да ги похарчи парите и да превърне България в Гърция. Аз това няма да го направя на никаква цена. И понеже си говорим откровено, аз два-три дни наблюдавам трафика на София. Абсолютно никаква разлика няма в трафика на София. Не знам как е в другите градове, ще ходя в Хисаря да откривам пречиствателна станция, ще видя как е и там. По никакъв начин цената на горивата в София не се е отразила. Вие колко време пътувахте от телевизията до тук?
Няма икономическа, финансова и каквато и да е логика да вземеш заем и да го похарчиш за заплата и за пенсия. Има логика, това и Световната банка днес одобри стотици милиони за нашите реформи в жп транспорта, защото това ще носи приходи след години, затова се толерира изграждането на инфраструктура – магистрали, пристанища, скоростни влакове, нови жп линии, защото това ще допринася за следващите поколения да изкарват парите си и да живеят добре. Това поколение, предишните поколения, затова, че се подвеждаха 22 години по всичките тия партийци, които още продължават, 22 години участвайки в прехода пак искат да са на власт, ами ако народът се подведе по тях си е негова работа и ще си плати за това. Заемът за заплати и пенсии го направи Унгария, преди колко години беше, и фалира. Целият бюджет светна на червено. Аз докато съм, ще има дисциплина, ред и няма да допусна държавата да фалира.
Водещ: По какъв начин тогава ще помогнете на хората? Безсилен ли сте в тази ситуация?
Бойко Борисов: Хората работят и тези, които работят, изкарват пари. С инвестициите, които докарваме, с фискалната си стабилност, с най-ниските данъци продължаваме да привличаме инвестиции. Магистрали, пътища, пристанища – това, което строим, ще носи приходи в следващите години. Газопроводи.
Водещ: Не ви ли прави впечатление мълчанието на Първанов в тази ситуация – всичко, което описахте до този момент?
Бойко Борисов: Това е най-правилната тактика. Той като следи течението на реката, ще докара трупа на враговете му. Всички, които сме в битката ежедневно и решаваме тези проблеми на хората за стотинките да се борим, българинът кой търси за виновен? Никога не търси българинът вината в себе си. Че се е докарал да е безработен или че се е докарал, че не го искат на работа, защото не е достатъчно квалифициран или дисциплиниран или каквото и да било, той не се чувства виновен. Той търси виновен – правителството, Борисов, Бойко. Никога себе си.
Водещ: Да разбирам ли, че вие намирате за виновен тук в случая народа, че не е достатъчно работлив?
Бойко Борисов: Никога народа не съм обвинил, защото голяма част от народа работи здраво, взима добри пари и действително се развива. И аз искам да помогнем и на останалата част, не само на социални помощи да чака, а да закараме инвеститори там, които да ги наемат на работа. Най-лесно е да харчим събраните пари. Кой ще ме осъди, ако извадя един, два или три милиарда от фискалния резерв и кажа: „Ще ги дадем за заплати и за пенсии”?
Водещ: Ще направите ли „Белене”?
Бойко Борисов: Така. Ще стигнем и до „Белене”, ако всичко е гарантирано като сигурност, цена, финанси. И очаквам днес-утре да подпишем консултантския договор с най-добрата банка-консултант в ядрени проекти – HSBC Bank, с лондонския й офис, която да дойде и да ни каже. Защото в случая няма значение какво казва Първанов, Борисов, Станишев, Костов или който и да е. Има цели компании, банки, грамадни институции, на които това им е бизнесът. Там са най-добрите специалисти в тази област, наречена „Енергетика”. Те ще дойдат и ще кажат: „Ако се конструира по такъв начин финансово компанията, ако така се управлява, ако има такива договори”, защото между другото и в момента има предложения за два – единият 15, другият 20-годишен договор, с мисля, че едната беше швейцарка компания, другата турска, за изкупуването на електроенергията на един от блоковете на „Белене”. Сиреч днес можем да подпишем гарантирана продажба на единия блок. Затова те като дойдат, ще ни дадат оценка. На базата на тази оценка ще вземем решение.
 


 
Коментари
 
Емилия - 30-03-2011 г. 16:35:16

Какво означава изказването на г-н Борисов: "Хората работят и тези, които работят изкарват пари"? Ами къде оставихме хората които не работят и спроред изказването на г-н Борисов оставам с впечатление, че хората нарочно не искат да работят, без да се взимат предвид факторите като: големият процент на безработицата, липсата на работни места, особено в провинциалните градчета и размера на мижавата работна заплата, която се получава в България ако си на обикновена длъжност, а не във властта, от където скубеш финанси от държавата и от данъкоплатците! Какво го интересува г-н Борисов, че някои хора няма как да си платят сметките или да отглеждат и обучават децата си - нали той си е добре!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg