EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Борисов:Грешката за Рим е моя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов:Грешката за Рим е моя

mail16:30 | 10.12.2010прегледи 726 коментарикоментари 0


Не съм обърнал внимание. Грешката е от моя страна, вече ще бъда по-внимателен, когато подписвам заповеди. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на народния представител от Коалиция за България Антон Кутев относно заповедта на премиера, с която през септември делегация, водена от министър Вежди Рашидов, летя до Рим. Заповедта се отнася само до командироването на министъра на културата за участие в кинофестивала в Италия. Поканата от италианския министър на културата обаче показва, че разходите трябва да бъдат поети от италианската страна, но всъщност са поети от частната фирма на Мишел Бонев. "Kак така се случи, че поканата се отнася до едно лица, а за Италия са заминали 40 лица", обърна се Антон Кутев към министър-председателя. "Доста неприятно е като питане и като отговор, защото не съм предполагал, че може така да се случи. Ще бъда доста по-внимателен, когато подписвам заповеди за командировки", каза в отговор министър-председателят.

Депутатът от Коалиция за България попита и кой е определил състава на делегацията, тъй като в нея присъствали и лица от обкръжението на премиера. В отговор на това Борисов заяви, че не е обърнал внимание. "Грешката е от моя страна. Съжалявам, че са отишли. Мисля, че пасивът, който поехме е голям. Не съм знаел", отговори Бойко Борисов.

БГНЕС припомня, че в Италия избухна огромен скандал около филма на Мишел Бонев "Сбогом, мамо" , който бе показан на фестивала във Венеция. Властите в Италия започнаха разследване срещу Силвио Берлускони заради аферата Мишел Бонев. Разследването е във връзка с твърденията, че италианският премиер е похарчил близо 400 хиляди евро държавни пари, за да откара със самолет българската режисьорка и актриса Мишел Бонев и придружаващата я делегация на кинофестивала във Венеция. Там звездата получи специално създадена за нея награда. Разследването ще се основава на записан телефонен разговор между италианския министър на културното наследство Сандро Бонди и неговия заместник Николо Борели, отговарящ за киното. В разговора Бонди споменал че Берлускони иска филмът на Бонев "Сбогом, мамо" да бъде показан на фестивала във Венеция, а българката да получи "някаква награда". Бонди твърди, че неговото министерство не е платило "дори един цент" за посещението, отбелязва изданието. Бонев, която е определяна като "лична приятелка" на Берлускони, получи през септември във Венеция награда по повод 60-ата годишнина на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Тя пристигна на кинофестивала с 40-членна българска делегация, начело с министъра на културата Вежди Рашидов, според когото Италия е поела разноските за пътуването.

Директорът на италианската държавна телевизия РАИ миналата седмица прехвърли топката в полето на българската политика. Мауро Мази обясни, че е осигурил парите под натиск от София. В писмо от 2009 година директорът на РАИ настоява неговата - а всъщност държавната - телевизия да откупи правата на все още незаснетия филм. Тези дни италианските медии масивно го атакуваха с обвинението, че е оказал натиск да се купи "котка в чувал". Мази отговаря: Не съм оказвал никакъв натиск. Аз просто сигнализирах на киноотдела "Раи Чинема", че има препоръка от българските власти.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg