EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Цялата държава е превърната в схема

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Цялата държава е превърната в схема

mail11:45 | 20.04.2010прегледи 1012 коментарикоментари 0


"Наскоро взех и прегледах дебата, който имахме със Станишев преди изборите. Там г-н Станишев много пъти искаше да каже, че кризата е външна. Че кризата е външна и тя е факт. Цял свят се тресе в кризата, цял свят предприема мерки, непопулярни, и в цял свят те не сработват. Ако имаше една държава, в която това да се беше случило, аз съм казал – ние щяхме да вземем, да ги препишем и да ги изпълняваме", коментира в студиото на предаването bTV  "Тази сутрин" премиерът Бойко Борисов.
"Отворете днешните вестници и ще видите по 3-4 новини има на първа страница на всеки един от тях за различните схеми за източване на държавата. Аз не съм предполагал, че може цялата държава да е превърната в схема, във всяка една сфера. Вземаш земеделие, направили заменки на земеделски земи. Вземаш гори, направили заменки на горите.
Препродадено. Вдигнати капитали по една и съща схема. Или ЕРП. Държавата уж има участие, а в същото време нула възможност да влияе в даденото дружество. Нула възможност, оставена по закон", смята Борисов.
"Не знам дали вашите зрители ще ми повярват, но от 20 кандидати, при проверките 20 не ставаха. Нещо повече, след проверките службите трябва да почнат да работят и по тези хора. Не само че не стават за министър или за Здравна каса, а когато се провери в масивите на две-три служби, плюс в прокуратурата има ли образувани преписки или нещо проверява ли самата прокуратура, този човек не само не става за министър или за шеф на Здравна каса, или за това, за което си го потърсил, или е направил такива дългове в болниците, че трябва да почнеш да го разработваш, а не да го издигаш". Така Борисов коментира повдигнатите обвинения на здравния министър Божидар Нанев.
При проверката на Анна-Мария Борисова не излязло нищо, каза министър-председателят. "Госпожа Анна-Мария Борисова я намерих и се срещнах с нея там, преди Търново, на един разклон. Поговорих с нея около половин час, горе-долу разбрах какво мисли и сиреч в една и съща посока са ни разбиранията по реформата, по съкращенията, по безкомпромисното действие".
"Не ме притесняват медийните й изяви, важно е това, което ще свърши. Докато не стане министър тя няма какво толкова да говори", допълни още той.
"Не само партиите, в държавата има изключително малко неоцапани хора, изключително малко. Тези 20 години преход са направили всички, които имат възможности, умения и приспособимост, да се приспособяват към схемите", смята Борисов.
"Аз никога не съм се месил в медиите и всяка медия има възможност да си пише, да си пророкува, да си проверява и да си говори каквото ще. Неслучайно аз винаги съм казвал, когато дойде денят примерно, в сряда, 9 часа ще влезе в парламента г-жа Борисова да се кълне за министър, тогава го обявявам или на нарочна пресконференция излизам и казвам – ето, това е човекът. До тогава всеки може да си пише и да си твърди каквото иска.
По-важно е това, което ще свърши, и аз ще съдя за нея от това, което още първия месец ще свърши. А иначе тя ясно каза, че докато не стане министър няма какво да говори пред медиите. Това, че има огромен интерес и всички искат да я раздърпат да участва при тях, а тя им отказва, винаги има малко отмъстителност в медиите.
Разбира се, почнеш ли да угаждаш на много хора, станеш ли диалогичен за тях, комуникативен, приключваш като министър. За съжаление. Защото всичко е направено във вид на схема. Схеми с лекарства, схеми с болници, схеми с държавни поръчки. Ами София има 70 болници. Понеже питахте за съкращения на болници. Трябва ли да има 70 болници? Аз мисля, че в образованието реформите вървят, и то много добре и много тихо. И законът се прие и виждате много, много неща се изчистиха там", коментира той.
Във връзка с българската енергетика, Борисов коментира, че цената на тока задължително трябва да падне, защото "ние все пак сме енергийният тигър на Балканите, както се твърди".
На въпрос, че премиерът е обещал да бъдат свалени лихвите по кредите, той отговори: "Да и те бяха свалени. През последните месеци има над 1 млрд. лева има повече в депозити по кредити, което потвърждава моите твърдения".
"Не изключвам и възможността за вдигане на ДДС, ако не сработят антикризисните мерки, може и това да се случи", коментира още той.
Най-важната антикризисна мярка е борбата с престъпността, смята министър-председателят. България стана не добро място за такива инвеститори, които си мислят, че сме в 18 век и могат да дойдат като колонизатори, коментира той.
Попитан, дали има данни, че ще бъде поискан имунитета на Ахмед Доган, Борисов заяви, че след като свършат проверките на прокуратурата, "която действа перфектно в момента", ако има доказателства, тогава ще се действа.
"Може би най-големият лидер на Европа ме срещна и ми каза: Не знам какъв кмет сте били, не знам и какъв премиер ще бъдете, но ми казаха, че сте страхотен полицай", коментира премиерът, във връзка с критиките към неговото управление.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163