EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов продължава да е фаворит на нацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов продължава да е фаворит на нацията

mail14:30 | 20.04.2010прегледи 698 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Все по-негативни стават очакванията на обществото за подобряване на икономическото положение в страната ни. Това става ясно от национално представително изследване на Центъра за анализи и маркетинг.
Според директора на центъра Юлий Павлов, преди шест месеца оптимизмът е бил доста по-изявен от песимизма. Тогава 30,8 % от анкетираните отговарят, че състоянието на икономиката ще се подобрява. Сега едва 18 % от българите са оптимисти.
„Тези данни не са мерило за икономическото състояние, а за усещането за него. Едва сега хората осъзнават кризата”, коментира Юлий Павлов. В същото време се увеличава  процентът на песимистите – към октомври 2009 г. само 18,7 % от българите са се опасявали, че икономическото състояние ще се влоши, сега този процент достига 42,1 %.
Спад на доверието към повечето институции е основният извод от изследването, което експертите от Центъра за анализи и маркетинг правят.
Президентът, парламентът и правителство губят постепенно одобрението на народа. В същото време доверието към полицията за последните шест месеца е нарастнало с почти 10 пункта, същото се отнася и за армията. ДАНС, прокуратура и съд също отчитат леко повишаване на общественото доверие.
Според изследователския център и Бойко Борисов бележи лек спад по отношение на подкрепата от избирателите.
Единственият управляващ, който стремително повишава рейтинга си, е вътрешният министър Цветан Цветанов.
Министърът на финансите Симеон Дянков е намалил процента си на одобрение от 43% през октомври 2009г. на  31,5 %  през април т.г.
Президентът Георги Първанов също отчита сериозна загуба на доверие с 10 пункта за 6 месеца. Оказва се, че конфликтът Дянков – Първанов се е отразил еднакво негативно и за двамата. Дори финансовият министър Дянков е понесъл по-големи  поражения, отколкото Първанов, твърди Петя Лазарова, експерт от центъра. 
Интересен е и фактът, че шоуменът Слави Трифонов и президентът имат еднакъв процент на одобрение.
В топ пет на класацията за най-негативен рейтинг влизат Ахмет Доган, Иван Костов, Волен Сидеров, Яни Янев и Сергей Станишев, се казва още в изследването.
На въпросът „ Според вас какво е най-добре за страната в момента?”, повече от половината, от тези, които имат мнение, казват, че трябва да се запази настоящото управление. Така, въпреки спада на оптимизма за подобряване на икономическото състояние на страната, българите устойчиво подкрепят правителствените решения.
Ремонт на кабинета се одобрява от едва 1/5 от запитаните. А предсрочни избори искат само 10 % от анкетираните. „Това не са сериозни числа. Ясно е, че хората не искат предсрочни избори”, коментира Павлов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg