EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Борисов прие оставката на Калфин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов прие оставката на Калфин

mail06:55 | 11.05.2016прегледи 831 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов прие депозираната оставка на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Бойко Борисов и Ивайло Калфин проведоха разговор, в който изразиха взаимна благодарност за съвместната си работа.

По-рано във вторник Националният съвет на АБВ реши да предложи на предстоящия конгрес на партията в неделя да преустановим партньорството си за подкрепа на правителството и да изтеглим нашите представители в изпълнителната власт. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на АБВ Румен Петков, цитиран от БТА. Той отбеляза, че дебатът върви в партията от доста време и днес решението на Националния съвет е взето единодушно. "Не говорим за несходство в характерите, а за генерални политически различия, които ГЕРБ задълбочава", коментира Петков.
От Националния съвет на АБВ дават висока оценка за работата на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и на своите представители във властта, но категорично отхвърлят начина на правене на политика. В последната година настояваме за активен диалог и с мандатоносителя и във формата, който подкрепя кабинета, а продължаваме да сме свидетели на налагане силово на определени решения, които в това число представляват посегателство върху демократичната система на Република България, коментира Румен Петков.
Той даде пример с порочното приемане на Изборния кодекс - 200 параграфа за две нощи. Петков посочи, че АБВ не е била поканена на днешната "спявка" на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт в парламента. По думите му това е част от абсурда на правенето на политика.
От АБВ имат критики и към сектор "Енергетика". Продължаваме да нямаме отговор на въпроса какво прави делегация на енергийното министерство в Китай, водени ли са разговори с "Уестингхаус" за изграждане на нова ядрена мощност в България, защо беше нужно да се тегли кредит, за да се плати на американските централи, посочи Петков. По думите му това е поредица от решения в енергетиката, които са спорни и зад които няма мандат и политика.
По никой начин не е редно да се прави някаква връзка между нашето решение днес и конгреса на БСП, каза още заместник-председателят на АБВ в отговор на въпрос. Не става въпрос за търговия, а за отказ от страна на АБВ от един модел, който се опитваме всячески година и половина да променяме и не успяхме, коментира секретарят на АБВ по коалиционната политика Емил Кало.
Относно възможността за обща кандидатура за президент с БСП, заместник-председателят на АБВ Румен Петков коментира, че още не са видели ръководния формат, който ще предложи новоизбрания председател на БСП. Предложения от рода "при условия сме готови на диалог", са неприемливи, посочи той. Тук не целиш да водиш диалог, а поставяш предварително някакви условия и, ако някой ги изпълни, тогава би седнал с него на една маса, добави Петков. По думите му това е манталитет от 50-те години на миналия век. БСП независимо с кой председател, ако продължава по тази пътечка, челният сблъсък със стената ще бъде с катастрофални резултати, заяви Румен Петков.

БДЦ заема мястото на АБВ?

Политическа партия Български демократичен център подкрепя правителството на Бойко Борисов във всички решения, които касаят националните интереси. Правили сме го и досега, без да искаме постове в изпълнителната власт или в парламента, коментира д-р Красимира Ковачка, председател на партията БДЦ.

Депутатката е категорична, че ще продължат тази политика, тъй като най-важното според нея са започналите европейски проекти, които ще гарантират стабилност на държавата и подкрепят икономиката й.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg