EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов пред американски предприемачи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов пред американски предприемачи

mail17:50 | 12.01.2012прегледи 556 коментарикоментари 0


Правителството на ГЕРБ ще спази ниския бюджетен дефицит и ще продължи реформите в сферите, в които няма икономическа ефективност, каза премиерът Борисов днес пред над 200 представители на бизнеса и дипломати, участващи в организиран от Американската търговска камара в България работен обяд. Дискусиите бяха посветени на стимулите за икономически растеж, новите технологии и научните изследвания в страната ни през 2012 г. В тях участваха и министрите Трайчо Трайков, Ивайло Московски, Сергей Игнатов и Николай Младенов.
„Във времето на финансово-икономическа криза проблемите са ясни на всички – държавите се делят на такива, които бързо и ефективно правят своите реформи в системи с дефицит, така че да могат да издържат на кризата, и държави, които чакат помощ от МВФ или от другите фондове за спасение. Ние избрахме този път да бъдем новатори, от тези, които не чакат да бъдат побутвани или подпомагани, затова и в Брюксел защитаваме изключително Пакта за финансова стабилност, особено в неговата част за спазване на 3-процентен бюджетен дефицит и 60% таван на дълга”, заяви министър-председателят.
Той не отрече, че има предложения да се увеличи дефицитът, но подчерта, че подобни експерименти, направени от други държави, са се оказали фатални. „Затова, докато нашето правителство е на власт, 3-процентният дефицит ще бъде спазван. Ще продължим с реформите и със съкращенията в сферите, в които няма икономическа ефективност, колкото и болезнени да са те”, заяви премиерът. Бойко Борисов определи всичко друго като популизъм, „много опасен за следващите правителства и поколения”. Той изрази надеждата си, че българската политическа класа ще гласува в парламента за Пакта за финансова стабилност, който гарантира и на инвеститорите, и на гражданите стабилност в следващите години.
Премиерът очерта задачата пред правителството през новата година – да се помогне на българската икономика да стане по-ефективна, по-модерна, по-печеливша. Приоритет е и развитието на електронното правителство, което ще облекчи административните процедури за бизнеса и гражданите и ще направи работата на администрацията по-прозрачна, както и изграждането на модерна инфраструктура, която дава допълнителни възможности за инвестиции. Ще бъдат стимулирани инвеститори, които създават реални работни места и произвеждат продукция за износ. Министър-председателят посочи, че секторите с потенциал за развитие и инвестиции в следващите години, са земеделието, хранително-вкусовата промишленост, туризмът, иновациите и технологиите.
По отношение на енергията от възобновяеми източници, премиерът Борисов коментира, че заложените цели трябва да бъдат постигнати до 2020 г., не задължително сега, когато технологиите са изключително скъпи и натоварват прекомерно българските граждани. Министър-председателят посочи, че интересите на България в момента са към производството на биомаса и енергия от ВЕЦ, където страната ни има големи ресурси и възможности.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg