EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Борисов поиска оставките на трима министри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов поиска оставките на трима министри

mail07:05 | 01.09.2018прегледи 953 коментарикоментари 0


/обновена/ В понеделник ГЕРБ ще обсъди с коалиционните си партньори кандидатурите за новите министри, съобщи днес във Варна премиерът Бойко Борисов, който разговаря с участниците в 11-ия летен университет на младежката структура на партията.
Той посочи, че оставките на министрите са личен акт. След като съм ги поискал, значи има направени пропуски и, за съжаление, имаме 17 загинали, каза премиерът. Борисов добави, че са изпратени пет писма до фирмата да оправи пътя, но когато е имало сигнали, че пътят е опасен, министърът е длъжен ако трябва да стои на пътя и да го предотврати, заяви той. Затова се носи политическа отговорност. Премиерът добави, че иска ГЕРБ да е европейска партия и по думите му "като сме сгрешили и има проблем, ще си понесем отговорността".
За оставката на вътрешния министър Валентин Радев, Борисов каза, че начинът, по който е действала полицията на много места, не само в Харманли, е точно това, което не иска да вижда в полицията - невинният да е виновен с вмешателство на партийни лидери.
За кандидатурите за нови министри Борисов каза, че има идеи и предложения, и те ще са от ГЕРБ, защото са от тяхната квота по коалиционното споразумение. В отговор на въпрос ще има ли и други промени в кабинета премиерът каза, че има претенции към още министри, но ще говори, когато се съберат с колегите от коалицията.

Вчера Борисов поиска оставките на министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев по повод трагичния инцидент край Своге, в който загинаха 17 души. Те още в неделя са заявили своята готовност за този акт.

По-късно стана ясно, че оставките са депозирани. Времето от неделя до сега е било необходимо, за да могат да се предадат всички необходими материали на органите, които разследват катастрофата край Своге. Това обяви вътрешният министър Валентин Радев на брифинг в МС. Той уточни, че такава е била уговорката с премиера Борисов.

Министрите Валентин Радев и Николай Нанков ще се върнат най-вероятно в Народното събрание като депутати.

Не е редно да коментираме днес отговорността на други участници в процеса. Ние поемаме цялата политическа отговорност и затова подаваме оставки, каза министър Николай Нанков. Бившите председатели на УС на АПИ днес дават обяснения в НСС, но други депозирани оставки няма, посочи Нанков.
Произшествията по пътища през 2017 и 2018 г. намаляват. Трудно е сега някой да ни повярва на фона на тези жертви, но това е истината, каза Валентин Радев. Ако видим какво е направено от първото правителство на ГЕРБ, ще отчетем, че жертвите по пътищата са свалени наполовина - от близо хиляда на година на 600, макар че сега те малко се увеличават, каза вътрешният министър в оставка. Всички системи в инцидента ще бъдат прегледани от прокуратурата - пътища, инфраструктура и МВР, както и реакцията на водачите. Материалите по случая са събрани и предадени на прокуратурата, каза Радев.
По случая са дадени седем сигнала за състоянието на участъка - това може да направи нашето министерство. Друго министерство може да направи друго и така нататък. Очевидно ние и тези преди нас не сме се справили най-добре, каза Валентин Радев.
Може би координацията между нашите министерства не е била на необходимото ниво, тъй като невинаги сигналът за проблем е достатъчен. Ако е имало ежедневен контрол за ограниченията на пътища, включително и на този, може би е нямало да се стигне до този инцидент, каза министърът в оставка Николай Нанков. Липсата на координация по темата пътна безопасност е една от грешките на тримата министри, добави Нанков.
Оставките никога не решават проблемите - това е акт на политическа отговорност, каза Валентин Радев. В момента с реформите в нашите ведомства "правим революция" - с промените в Закона за пътищата, с разширяване на ролята на Междуведомствената комисия за безопасността по пътищата. Тези неща ще се случат в близко бъдеще, каза Радев. България трябва да намали броя на жертвите в катастрофи - миналата година бяха 602, но трябва да паднат  до около 300 - 400 годишно, добави Валентин Радев. Досега никой не е заставал така да поеме политическата отговорност, ето ние заставаме и ви казваме, че правим такива стъпки, но не е сега моментът за това. Сега мисълта ми е само за тези хора, които са в болницата след катастрофата, и не ми е удобно да се обяснявам какво сме направили, каза Радев.
Оставката е личен акт и ние я депозирахме по волята си още преди пет дни, каза Николай Нанков.
     

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903