EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Няма сделка ЧЕЗ, има "писма за комфорт"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Няма сделка ЧЕЗ, има "писма за комфорт"

mail07:00 | 28.02.2018прегледи 5389 коментарикоментари 0


Някой иска да повтори февруарските събития от 2013 г. Пак ЧЕЗ, пак ток. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредно изявление в Народното събрание. "Този път оставка няма да има - ще ги разнищя докрай", отсече той. Той е получил от чешкия си колега Бабиш конфиденциална информация. Според нея зад сделката за ЧЕЗ стоят и руски банки, включително грузински капитали. От информацията от Бабиш става ясно, че няма никаква приключила сделка, а само хвърчащи "писма за комфорт". Използваха дните, в които знаят, че сме в чужбина и сме заети там. Да вложим цялата мощ на държавата и с цялата й сила да се върнем и да направим каквото е необходимо. Няма да им дам да ми петнят репутацията, каза още Борисов. Г-жата ще има най-много 10%, сметнал е Борисов за евентуалния бъдещ дял на Върбакова. Премиерът е категоричен - и този път са му спретнали ювелирна акция. Радев да пита чешкия си колега и той, цялата мощ на държавата да се впрегне, препоръча Борисов.

Премиерът Бойко Борисов поиска Банковият надзор в БНБ да се намеси заради информацията, че български банки участват в сделката за продажба на ЧЕЗ. 

„Няма да им дам да ни петнят репутацията, с подобни игрички да излиза, че някъде витаем зад подобно нещо. Тези хора един път са ме сваляли от власт, сега искат да направят същото - няма да стане“, заяви Борисов. „Нямаме никакво участие във сделката. Толкова хубава операция пак ни спретнаха, използваха времето, когато сме в чужбина и се опитаха да направят тази работа“, коментира той. „Съветвам президента Румен Радев да се обади на президента Земан и да го попита, както аз попитах Бабиш, какво мисли по сделката. Да се поинтересува, защото колегата му също знае. Част от участниците съм ги виждал на снимка и със Земен“, посочи той. „Да вложим цялата мощ на държавата, да приемем, че опозицията е алармирала, а ние сме подценили ситуацията. Да направим това, което е необходимо“, призова Бойко Борисов.

„Ще замоля шефа на БНБ веднага да види какви са тези писма и банките, които са ги изпращали. Много интересно - изцяло отричат, а в същото време чеха ми праща, че го има. Банковият ни надзор да се намеси със всички сили, като видим резултатите, ще ви информираме“, каза още премиерът.

Този път оставки няма да има, обещавам на тези хора да ги разнищя докрай.

Това каза още Борисов за сделката за закупуване на ЧЕЗ. „Като разгледах изпратеното от премиера на Чехия

виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми.

Законът за банките е много строг и ще им спестя имената“, коментира той. „Останах с впечатление, че сделката е приключила, а това което ми праща премиерът на Чехия, излиза, че тези банки са изпратили писмо за комфорт, за намерения, които не означават нищо“, обясни Бойко Борисов и уточни, че ГЕРБ ще изготви промени в Закона за енергетиката.

Премиерът Бабиш: Шокиран съм, считам, че техните сделки /б.р. ЧЕЗ /са неблагоприятни, непрозрачни и странни.

В интервю за вестник Lidové noviny министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш призна, че е "шокиран" от скандала около продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Ръководството на енергийната компания трябва да обясни на Надзорния съвет продажбата на българските активи на „Инерком”, изрази увереност Бабиш, който е в оставка от януари насам. "От самото начало критикувах ръководителите на ЧЕЗ за действията им на Балканите. Считам, че техните сделки са неблагоприятни, непрозрачни и странни. С продажбите на компании в България, главният изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш ме увери от самото начало, че това е прозрачен процес с ясен и добре познат партньор ("Инерком"). Той ми каза, че Надзорният съвет следи всичко", обясни чешкият министър-председател.

"Аз съм шокиран от това, което се случва в България. Освен това премиерът Бойко Борисов заяви, че се води разследване от различни органи. Не разбирам сегашната ситуация изобщо. Изпълнителният директор на ЧЕЗ трябва да обясни на Надзорния съвет какво става”, категоричен бе премиерът на Чешката република.

Бабиш припомня, че ЧЕЗ не е 100-процентово държавна фирма и Прага няма пълен контрол върху нея (чешкото финансово министерство има 70-процентов дял). "Малко или много това дружество прави каквото си иска.

ЧЕЗ е държава в държавата”, коментира чешкият премиер.

Бабиш обърна внимание и на информацията, че Българската банка за развитие отрича участие в сделката, но е предоставила на ръководството на чешката компания документ, че ще рефинансира заем на ЧЕЗ-България за десетки милиони евро. "Ако някой е дал подвеждаща информация на борда на ЧЕЗ, това ще е много голям проблем", предупреди чешкият министър-председател.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg