EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Имотите на БАН няма да се пипат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Имотите на БАН няма да се пипат

mail10:25 | 24.11.2010прегледи 581 коментарикоментари 0


Имотите на БАН по никакъв начин няма да ги пипаме, това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на БНТ „Денят започва”. „Имотите на БАН ще останат там, където са, и ще се разпореждат само от БАН”. Премиерът определи като спекулация разпространената в медиите информация, че имоти на академията на науките ще бъдат използвани за гарантиране на държавни заеми.
„Никой имот на БАН няма да бъде разпореден и с него няма да се занимава държавата. Държавата има много имоти, за да пипа имоти на БАН”, допълни още Борисов.
В сутрешния блок на БНТ Бойко Борисов подчерта още, че евентуално отлагане на влизането в Шенген ще се дължи само на политическо решение, а не на подготвеността на страната ни. По думите на премиера някои постижения на България са причина за негативните реакции от страна на други европейски държави като Гърция, Румъния, Португалия и Ирландия, които нямат ниски данъци, нито стабилността на страната ни и това може да се превърне в мотив за възпрепятстване на развитието ни.
Друг пример е пенсионната реформа, която се осъществя без масови протести, типични за останалите европейски държави, подчерта още Борисов.

Темата за имотите на БАН като залог за държавни заеми коментира днес и министърът на образованието Сергей Игнатов. Той подчерта, че всяка промяна около имоти на БАН, трябва да бъде одобрена от Народното събрание. Министър Игнатов заяви пред журналисти в парламента, че според новия законопроект за Българската академия на науките всеки институт ще има самостоятелен бюджет, предаде агенция “Фокус”.
Текст за закриване на институти не е имало, подчерта още образователният министър. „Никой няма намерение да ги разформирова. Само че, вече ще имат самостоятелен бюджет, а няма да ги получават през централното управление”, каза той. Сега самостоятелният бюджет на БАН се разделя на две и академиците и член-кореспондентите, за да вършат своята работа, получават самостоятелен бюджет, както и бюджет за издръжката на самостоятелните институти. Всеки институт също ще има Общо събрание, което ще избира научния съвет и директора.
Според министър Игнатов след като се спре издръжката на тази бюрократична машина - Централното управление на БАН, малко повече пари щели да отиват в институтите. Министър Игнатов отказа да отговори на въпроса колко пари ще се спестят от спиране на издръжката за централното управление.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043