EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Изтеглиха контрабандни кораби на док

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Изтеглиха контрабандни кораби на док

mail06:37 | 07.08.2015прегледи 2061 коментарикоментари 0


По данните на Министерството на финансите към края 31 юли 2015 г. изпълнението на приходите ще бъде малко над 19 милиарда лева, което представлява 62,7% от годишния размер – непостиган в последните години размер, по думите на заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев. Излишъкът към края на юли е 801 млн. лв., като за същия период на миналата година дефицитът е бил 1 147 милиона лева, съобщи той.
„Сами разбирате, че всичко това отива в частни джобове и сега се изправя срещу нас. Затова искам още веднъж да благодаря на колегите от Реформаторския блок, на АБВ, на всички, които проявявате воля. Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори, са точно тези, които понасят най-големите щети в момента“, коментира министър-председателят Борисов.
Какво още бе казано на заседанието на МС от 5-ти август, ето част от стенограмата.

В този ред на мисли, Ананиев, как вървят приходите, как работят звената – антиконтрабандистки и корупционни?
КИРИЛ АНАНИЕВ: С удоволствие ще отговоря, господин премиер.
Действително са впечатляващи резултатите от двете агенции, които събират данъчните приходи в страната – това са Агенция „Митници“ и данъчната администрация. Като цяло трябва да кажа, че към 31 юли 2015 г. оценката ни е, че изпълнението на приходите ще бъде малко над 19 милиарда лева, което представлява 62,7% от годишния размер – един процент, който не е постиган в последните години. Само като преизпълнение това е 13% по-висока събираемост отколкото за същия период на миналата година или в пари това са около 2 200 милиона лева. Разбира се, тук има данъчни и неданъчни приходи, има и европейски средства, но това, което нас в момента ни интересува, е по-добрата данъчна събираемост, която представлява 1 370 милиона повече, отколкото за същия период на миналата година.
Тук искам да дам само един конкретен пример, който се отнася за Агенция „Митници“. Само за месец юли са събрани 64 милиона лева повече от акцизи и това е точно в резултат на борбата с корупцията и измамите, които съществуват по нашите митници и граници. Така че, това е един действително впечатляващ резултат.
Здравните вноски също бележат преизпълнение, социално-осигурителните вноски също бележат преизпълнение. Те обаче има цикличен характер и в крайна сметка към края на годината ще видим какво е точно преизпълнението в тези два института, които се занимават със здравното и социалното осигуряване.
Искам да споделя и един факт, който е свързан с цялостната консолидирана фискална програма. Ние бележим излишък към края на месец юли от 801 милиона лева, като за същия период на миналата година дефицитът е бил 1 147 милиона лева, което означава едно много сериозно подобряване, което надявам се да го съхраним до края на годината. Всичко ще зависи от изпълнението на европейските програми. Там предстоят да се финализират редица проекти. И, разбира се, има още един фактор, това са общините, които имаха значителни наличности в началото на годината – над един милиард лева, обаче естествено и покрай предстоящите избори кметовете започват да харчат сериозно тези излишъци и наблюдаваме ежемесечно, но не можем да въздействаме там, защото това са собствени приходи.
Действително впечатляващи са резултатите на двете агенции – на Агенция „Митници“ и на данъчната администрация.
БОЙКО БОРИСОВ: Тук искам специално пак да благодаря и на прокурорите, на МВР, на ДАНС, особено на БОП, на Дирекция на полицията, защото тези звена, които направихме… не знам, госпожо Кунева, била ли сте там в звената горе, в междуведомствения координационен център, но с госпожа Бъчварова отидете и ги вижте, защото за мен това е материалната битка и най-видима с корупцията и контрабандата. Това са черните пари, които се генерират. Това са сто процента черни пари, които се разливат и корумпират цялата система и държава.
Сами разбирате, всичко това е отивало в частни джобове и се изправя срещу нас. Затова искам още един път да благодаря на колегите от Реформаторския блок, на АБВ, на всички, които проявявате воля, има правителство. Всички, които говорят за служебни правителства, нови избори са точно тези, които понасят най-големите щети в момента. Защото това означава да няма държава шест-седем месеца, това е… сега даже кораби, които ги бяхме нарочили заради контрабанда на горива, отидоха на докове да си ги ремонтират задълго и ще чакат смяна на правителството. Така и така не могат да работят, поне да си ги поправят. Смятайте какво чудо е срещу нас! Така че, още веднъж – търпение, воля, сила. Виждате – там, където може, подпомагаме, до приемането на новия бюджет ще се стараем – да, ето и за съдебната система дадохме миналата седмица, да, на Ненчев съм му казал (Ананиев, да знаеш, че съм му го обещал, на Горанов да му кажеш), сложи ли ми договор за ремонт на изтребителите на масата, му го финансираме веднага целия, за да гарантираме няколко години стабилност, докато се провеждат консултации и предварителни разговори, за да могат да се подготвят. Така че, максимално търпение, не се поддавайте на приказки. Това е целта – да има напрежение, да има клинове.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1043