EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов и Ципрас подписаха за интерконектора с Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов и Ципрас подписаха за интерконектора с Гърция

mail07:05 | 30.06.2018прегледи 1533 коментарикоментари 0


В присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер премиерите на Република България Бойко Борисов и на Република Гърция Алексис Ципрас декларираха политическата подкрепа на двете страни за завършване на проекта за интерконектор Гърция-България. Декларацията бе подписана по време на заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

В документа се подчертава, че страните подкрепят амбициозния график за изпълнение на дейностите по проекта. Съгласно декларацията се предвижда строителните работи по газопровода Гърция-България да започнат до края на 2018 г. Интерконекторът следва да бъде въведен в експлоатация през 2020 година, когато се очакват и първите доставки на азербайджански природен газ през Транс-Адриатическия газопровод. Министър-председателите на България и Гърция ще следят отблизо изпълнението на дейностите по проекта, за да се осигури своевременното му реализиране.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е стратегически проект за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за региона на Югоизточна Европа. Изграждането му ще осигури на Европа природен газ от допълнителни източници, по-специално от каспийския регион през Транс-Адриатическия газопровод, както и втечнен природен газ от Гърция. Интерконекторът Гърция-България е сред седемте приоритетни за ЕК проекти, включен е в инициативата за газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC). Реализацията на газопровода ще допринесе за свързване на енергийните пазари, ще увеличи конкуренцията и ще гарантира сигурността на доставките на газ в Югоизточна Европа.

"С гръцкия ми колега Алексис Ципрас подписахме политическата декларация за изграждане на интерконектора между България и Гърция в присъствието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер". Това написа в профила си във Фeйсбук министър-председателят Бойко Борисов и публикува снимка от събитието.

 

Междусистемната газова връзка Гърция – България се проектира за пренос на природен газ между двете страни, чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, в близост до гр. Стара Загора и с газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. - Гърция в района на гр. Комотини. Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери Българският Енергиен Холдинг ЕАД (50%) и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Акционери с равни дялове в IGI Poseidon са DEPA, Гърция и Edison, Италия.

Газова връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап. Газопроводът IGB ще бъде с диаметър на тръбата ~813мм и с налягане ~ 57 бара на входната точка и налягане на изходната точка ~ 42 бара. zoom_sss

В началото на 2015 г. Министерството на енергетиката разработи Пътна карта с разписан график на дейностите по проекта за изграждане на интерконектора България-Гърция. Очаква се окончателното инвестиционно решение да бъде взето през месец май 2015 г. Планира се газовата връзка да бъде изградена през 2018 г. и въведена в експлоатация до 2019 г.

Междусистемната газова връзка Гърция – България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на ЕС.

 

По същото време изпълнителните директори на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД Теодора Георгиева и Константинос Караянакос взеха участие в петата среща на групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC. В рамките на форума двамата участваха в подписването на редица документи, гарантиращи ангажиментите за реализиране на газовата връзка - проекта IGB и свръзването му с други ключови газови проекти в региона.

Споразуменията бяха подписани в присъствието на министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова и министъра на околната среда и енергетиката на Република Гърция Георгиос Статакис. Модератор на церемонията бе Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешни енергийни въпроси“ в Европейската комисия.

„Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред най-важните приоритети на българското и гръцкото правителство в енергийната област. Проектът има ключова роля за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ не само за нашата страна, а и за целия регион на Югоизточна Европа“, заяви изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева. Тя съобщи, че компанията ще бъде включена като допустим бенефициент за финансиране от европейските структурни фондове (ЕСИФ) за България по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. От думите й стана ясно, че в момента тече Комитет по наблюдение към програмата, който инициира изменението. „Това е важна стъпка за реализацията на IGB и сме благодарни на българското правителство и на Министерството на енергетика, което още през 2017 г. предостави подробна обосновка за определянето на проекта IGB като допустим за финансиране“, обясни Георгиева.

Изпълнителните директори на проектната компания подписаха споразумение за сътрудничество с ТАП (Транс-адриатически газопровод) за свързване на двата газопровода. „Това е стратегически проект с голяма синергия, който ще осигури достъп до Южния газов коридор и  терминалите за втечнен газ в Гърция, позволявайки включване в българската газопреносна мрежа и пренос на газ към Югоизточна Европа“, заяви Константинос Караянакос, изпълнителен директор на ICGB от гръцка страна. „Националните регулаторни органи на Гърция и България обявиха през май  решението си за освобождаване от правилата на ЕС за регулиран достъп за проекта IGB и очакваме одобрението и на Европейската комисия“, допълни той.

В рамките на форума изпълнителните директори на проектната компания обявиха сериозния напредък, постигнат през изминалите 6 месеца по отношение на сключването на Междуправителствено споразумение между България и Гърция за установяване на стабилен данъчен режим. Документът с предварителни фискални условия, представляващ основа на Междуправителственото споразумение, е разработен и предстои неговото финализиране между данъчните власти и министерствата на финансите на двете държави.

По време на церемонията председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, заедно с негов колега от гръцкия национален регулатор, обяви съвместното им становище и решение за освобождаване, взето през м. май 2018 г. и представено за окончателно одобрение от ЕК. Решението за освобождаване на интерконектора Гърция - България от правилата за тарифа, отделяне по собственост и от правилата за достъп на трети страни съгласно чл. 36 от Директива 2009/73/EО  е от изключително значение. То е ключово във връзка с трансграничния характер на проекта и необходимостта от определянето на единна тарифа за целия газопровод, както и за да се пристъпи към подписване на споразуменията за пренос на газ с търговците, запазили дългосрочен капацитет. Издаването на окончателно решение за освобождаване ще позволи на ICGB да подаде заявление за получаване на лиценз за независим преносен оператор.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg