EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов и голямото четене в НС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов и голямото четене в НС

mail18:10 | 20.07.2011прегледи 542 коментарикоментари 0


Изненадващо за журналисти и народни представители, премиерът Бойко Борисов дойде в парламента, събра 117 депутати от ГЕРБ, които бяха останали в сградата заедно с медиите, и започна да чете пълния текст на годишния доклад на ЕК за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.
Решението си да прочете целия доклад на глас в Народното събрание Борисов обясни с манипулациите, които могат да се задействат около оценките в него и заради това, че в последните дни е чул много негови интерпретации. До министър-председателя застанаха председателят на парламента Цецка Цачева, правосъдният министър Маргарита Попова и външният министър Николай Младенов.
Преди да започне голямото четене премиерът подчерта, че ключовите заключения в доклада са поздравления за него. В кратък коментар между редовете министър-председателят заяви, че очаква след месеци ПГ на ГЕРБ да подкрепят с мнозинство отхвърленият наскоро Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, или тъй наречения Закон Попова.
По време на четенето той добави, че от Висшия съдебен съвет трябва да демонстрират твърд ангажимент за реформи. Той се съгласи също, че липсва прозрачност и надеждност в съдебната власт, а отчетността при тях буди безпокойство. Въпреки това премиерът потвърди решимостта на правителството и ангажимента му за реформи в съдебната власт, които ще продължат и за в бъдеще. Борисов два пъти прочете текста, в който се говори за необходимостта от въвеждане на гражданската конфискация и която се насърчава от Европейската комисия. "Когато дойде този закон в парламента ще искам всички депутати от ГЕРБ да са в залата, за да имаме мнозинство при приемането му", обърна се премиерът към народните си представители.
В заключение Борисов благодари на председателя Барозу за изключително обективния доклад, който е отчел и слабостите ни. Той приветства с радост, че имаме този механизъм, който ни дава ясни провала и точки, и когато ги изпълним, после няма да го има този мониторинг. Според Борисов докладът е приятелски, партньорски и е изключително важно да се съобразим с план-график за изпълнение на оказаните правила. Той изрази надежда, че с доклада ще бъдат запознати и представителите на независимата съдебна система. Борисов заяви, че вече е говорил с главния прокурор Борис Велчев по тези въпроси и изрази убеденост, че ще имаме план-график за изпълнение на препоръките. Ще изпълним това, което са ни препоръчали в следващите месеци и година, каза Борисов.
Евродокладът е категорично положителен и абсолютно обективен, заяви от своя страна външният министър Николай Младенов. Според него от този доклад става ясно, че той няма връзка с Шенген. Всички държави-членки вземат предвид всички обстоятелства, когато изработват своето решение за Шенген, поясни външният министър. Той прогнозира, че в следващите месеци ще има положително развитие по тази тема.


Тагове: доклад, НС, ЕК
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg