EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Борисов виновен за цената на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов виновен за цената на тока

mail17:15 | 09.07.2012прегледи 1242 коментарикоментари 0


Повишаването на цената на тока с 1/6 за фирмите унищожава работни места в България. Това е изключително тежък удар върху икономиката и нейната конкурентноспособност, коментира днес Иван Костов, лидер на ДСБ. Отговорността за това драстично и непосилно за икономиката и домакинствата повишаване е изцяло на министър-председателя Бойко Борисов.
Той обвини още премиера, че проявява нерешителност, страх, некомпетентност, в следствие на което се стигна до удоволетворяване интересите на монополистите в сектора и на това, което е известно като енергийна мафия. Според Костов правителството е субсидирало  фирми на Ковачки електроразпределителни централи, като  „Брикел” и други подобни.
Основната причина за покачването на цената на тока е, че НЕК е доведена до фалит, тъй като три години премиерът Борисов и кабинетът му прикриват разхищенията на кабинетите на Сакскобурготски и Станишев и не спряха навреме проекта АЕЦ „Белене”. Сега тази огромна сметка от два милиарда лева пада върху плещите на хората.
Какво предлага ДСБ?
-Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да престане да бъде на подчинение на министър-председателя, защото директно обслужва неговите политически интереси, или по-скоро интересите на неговите политически приятели монополисти, според ДСБ. Тази комисия трябва да се избира както всички останали регулаторни органи.
-Трябва да се създаде конкурентна среда за производителите на електричество, а и за продаващите дружества. Защото те в момента нямат стимули да се борят за по-ниска цена, оставят да нарастват неконтролируемо вътрешните им загуби и загубите на преносните им мрежи.Те не се конкурират, защото бяха вкарани в БЕХ. ДСБ предлага да бъде закрит БЕХ / Българския енергиен холдинг/ и да се създаде конкурентна среда така че НЕК да бъде накаран да намали загубите в преносната мрежа, които той търпи в момента.
-Нужно е да се създаде енергийна борса, където да се продава и купува електричество в зависимост от условията, които централите предлагат. Основният принцип на изкупуване на енергия трябва да бъде борсовият.
Важен елемент за обуздаване на монополните злоупотреби в цената е предлаганото от ДСБ изваждане на светло на търговските договори на дружествата, които имат по-висок от 5% дял на пазара.

снимка:ДСБ
 


Тагове: ток, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1973