EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов брани евросредствата в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов брани евросредствата в Брюксел

mail09:45 | 13.11.2012прегледи 361 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в Срещата на високо равнище на държавните и правителствени ръководители, участващи в групата „Приятели на Кохезията”, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. Дебатът ще се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел. По време на срещата държавните и правителствени ръководители ще подчертаят подкрепата си за силна политика на сближаване на ЕС в контекста на предстоящото приемане на многогодишната финансова рамка.
Срещата е организирана от председателя на ЕП Мартин Шулц, съвместно с полския премиер Доналд Туск и португалския му колега Педро Пасос Коелю.
Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде придружаван в Брюксел от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Очаква се правителствените лидери да се противопоставят на идеята парите за кохезия да бъдат намалени през следващите години, предаде кореспондентът на БНТ в Брюксел. Преговорите за бюджетната рамка на Европейския съюз за 2014 - 2020 година са в решителен момент и се очаква да бъдат приключени на съвет на лидерите следващата седмица. Заради кризата обаче има опасност парите в Кохезионния фонд да бъдат намалени, а използването на европейски пари да стане по-скъпо и по-трудно.
България също ще пострада, ако се приеме намаляване на бюджета. По Оперативна програма "Транспорт", например, до края на октомври от Кохезионния фонд страната е получила повече от 455 млн. евро, по Оперативна програма "Околна среда" - 185 млн. евро. Не само България, но и други държави разчитат на тези пари, заради това лидерите на 15 страни от Европейския съюз и Хърватия, която ще стане част от него догодина, ще обсъждат как да предотвратят орязването на средствата.
Какво ще отстояваме в следващата финансова рамка 2014 - 2020 г., обясни в предаването "Преди всички" Радостина Ангелова - началник на кабинета на министъра на еврофондовете Томислав Дончев. На първо място инвестициите в инфраструктура - България показва един много успешен модел за изразходване на средствата от ЕС. България ще настоява за следващия програмен период за инвестиции, които да доведат до по-голям растеж, намаляване на безработицата. Пет са основните области, които са очертани като приоритети за финансиране, те включват увеличаването на социалното включване на хора в неравностойно положение, подобряване на бизнес средата, образованието, комуникациите, по-добро използване на ресурсите. При новите цели се залага на градското развитие.
Емил Савов - зам. изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, изрази мнение пред БНР дали ще успеят общините да преминат във втория период на членство в ЕС, има ли рискове да не се осъществят част от подготвените проекти, заради промяна в политиките на съюза: „Имаме опасения, че прекаленото вторачване в оперативните програми загърбва нашите национални политики като политиката по регионалното развитие. Има и страхове, че по-големите градове ще дръпнат повече пари”.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053