EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: "Балкан" сменя "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: "Балкан" сменя "Южен поток"

mail06:51 | 04.01.2016прегледи 2103 коментарикоментари 1


„Да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи, нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България“, казва министър-председателят Бойко Борисов в първото си интервю за 2016 г. - пред главния редактор на вестник „Труд“ Петьо Блъсков.

„Истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора“, казва още премиерът.

- Г-н Борисов, големият проблем на България сега е Русия. Путин пусна календар с вашето куче, това какъв жест е?

- То има и текст от няколко реда. Хубаво. Там нищо не правят случайно. И когато ни се карат и ни размахват пръст, както направиха от Анкара или в интервюта на руския президент и външния министър Лавров, това е един вид поведение. Но има и случаи, в които разбират, че имат партньори от другата страна, които могат да казват и да, и не, когато не е в техен интерес. Които не се влияят от конюнктурата, а си спазват традиционните политики. Винаги съм казвал, че България и Русия в културно-исторически план са изключително свързани. Религията ни... В същото време ние сме в ЕС и НАТО, имаме ангажименти там, те са в Евразийския съюз, имат други ангажименти. Но се надявам, че с това, което стана със сваления руски самолет от Турция, показахме, че ние само гледаме българския си национален интерес и сме лоялни членове на ЕС и НАТО. И няма нищо лично оттук-нататък. Така че истински се надявам, че вече са се нормализирали отношенията ни с Русия.

- Това е очакване на целия народ.

- То е факт.

- Българинът, обичайки Русия, не мрази НАТО и Европа.

- Да. Говорил съм си с колеги от бившите служби за народопсихологията, тя е различна в Румъния, Унгария, Чехия, отношението към Русия и СССР е било различно. Докато ние поради руско-турската освободителна война, това е дълбоко заложено като ген. Обяснявал съм, че българите не обичат и не мразят за сметка на единия или на другия блок. Българите не мразят Русия, но всички полети, които водят към САЩ и Европа, са предпочитани за младите хора. Така че ние може да си направим извода, че трябва да сме в ЕС и в НАТО и в същото време да пазим отношения с нашия исторически приятел през годините – Русия.

- Голяма част от европейските ни партньори имат сериозен бизнес с Русия. Имат и енергийни проекти. Нашите енергийни проекти с Русия бяха доста посмачкани. Как така за едни може, за други не може?

- Да. Те самите трудно го обясниха на последния Европейски съвет, защото имаше дискусия.

- Води ли се такъв разговор?

- Да, и то с доста отчетливи различни позиции. Северен поток 1 и Северен поток 2 се обясняват като частен проект, за който не са съгласни доста от страните-членки. Но да не се вглеждаме пак на другите в интереса. Българският интерес какъв е? За „Бургас-Александруполис“ казвате смачкан проектът. Представляваше сериозна опасност за екологията. След това през 2006 г., когато подписаха за АЕЦ-Белене, ако бяха подписали тогава и договор, за да се знае колко пари струва, и да я бяха почнали да я строят през 2007 г., дето се вика, щеше вече да е построена. Само че те оставиха като дойдохме ние през 2009, 2010 г., да подписваме абсолютно неясен договор. И затова при подписан рамков договор започнахме да се пазарим кое колко как ще струва. В същото време старото оборудване беше дадено. За новото не се знаеше колко е направено. С една дума – един многомилиарден проект беше така заченат, че да не може да свърши. Повтарям, в далечната 2006 г. е подписан т.нар. Голям шлем. И третото е „Южен поток“. Ако ГЕРБ не беше паднал от власт, щеше вече да се строи. Той беше изгоден за България, тогава я нямаше кризата в Украйна и няма да се приеме, че е за нейна сметка. С президента Путин се бяхме разбрали и за цени, и начина, по който ще се строи, с конкурси, по европейски правила. Даже си спомням, че ми каза в моя кабинет: Така трябва да го строим, че да е еталон за ЕС. Хубаво, ама тогава ни спретнаха пуча, паднахме от власт и изведнъж на много хора им се видя огромна възможност да...

- ...вземат едни пари...

- ... да вземат големи пари и проектът от милиард стана на три, преведоха се едни аванси. Знайни и незнайни фирми тръгнаха да правят консорциуми да строят. Разбира се, това не може да остане скрито от ЕК, веднага инфриджмънт процедура, и убиха проекта. Президентът Путин прекрасно знае и съм сигурен, че съжалява. С други думи да не ругаем Европа и американците за това, че е спрян „Южен поток“. Аз казвам: ако бях продължил да съм премиер тогава, „Южен поток“ щеше да се строи нямаше да бъде спрян, защото и американците, и европейците знаеха, че той е изгоден за България. Какво лошо да минава газ и да вземаш транзитните такси? Нямаше причина да го спрем. Затова и тръбите са във Варна и Бургас. За една година изкарахме екологичната оценка. Поредното нещо, което провалиха след падането ни от власт, беше „Южен поток“.

- С какво ще го сменим този проект?

- С газовия разпределител „Балкан“. И аз виждам големи шансове. Европейската комисия добре знае за него. Нещо повече, сега сме обърнали схемата на действие: ЕК води преговорите заедно с нас, разбира се, с руската страна за евентуално докарване на руски газ до газовия разпределител „Балкан“, започнахме строежа на интерконектора с Гърция, където също до 10 млрд. куб. м газ може да идват, започнахме интерконектора ни с Турция, където ако един ден азерски или туркменски газ по южния коридор дойдат. Разбира се, преди това трябва да се решат проблемите на Нагорни Карабах. На първо място в този газоразпределител е газта, която ще дойде от "Хан Аспарух", "Силистар" и "Терес". Вие знаете, че 10% от газта, която изразходваме, пък е от Галата. Така че от 4-5 източника може да си съберем в този газов разпределител газ и да го транспортираме за Европа. Ако, дай Боже, от Гърция се докара компресиран или втечнен газ, евтин дали от Египет, дали Израел, дали Съединените щати, да видим цената, ние трябва да имаме готовност както с другите магистрали – ако искаш да вкарваш трафик и да вземеш транзитни такси, първо трябва да направиш пътищата.

- Как се реши проблемът с част от абонатите на газ у нас, които можеха да останат без доставки?

Оставам на анализаторите като вас да преценят защо беше направено и коректно ли е да се изчака 31 декември 6 и 30 ч вечерта. Тогава нормалните хора са със семействата си и се подготвят да отиват при близки и роднини. Някои можеше да са отишли в провинцията. И "Булгаргаз", и "Булгартрансгаз" до 20,30 ч заедно с диспечерите говорихме, за да намерим правилното решение – да теглим ли от Чирен повече газ, упълномощих Гегов да търси руснаците в Санкт Петербург – да разберат аварийната ни ситуация. Това се е знаело и преди няколко дни бяха казали да прехвърлим договора на частния оператор към държавния, докато си оправи проблемите, които има с руснаците. Това се и случи. Най-малкото, с което бих квалифицирал това поведение, е некоректно.

– Камерън за какво дойде? Каза ли си за какво дойде? И това, за каквото дойде, ли видя, или нещо, което не очакваше?

– Великобритания не се е славила с топли чувства към България и затова някак си британските премиери са ни заобикаляли. Преди 15-­16 г. Тони Блеър е бил за няколко часа, да ни убеди тогава да приемаме бежанци от Албания, доколкото знам. Дали е така, или не, не съм бил свидетел на ситуацията. С Дейвид толкова години работим в Брюксел и сме си говорили много пъти за нашия регион, за Изтока, за бившите социалистически държави, и винаги сме стигали до извода, че те не ни познават добре. Или пропагандата, пресата...

– А, журналистите винаги са виновни.

– Не. Всяка една държава се представя в различни светлини. Аз съм споделял и друг път, когато започнаха да идват колеги в София, и да ги водя на Ларгото, на катакомбите пред „Света София“, всички казваха: Бойко, ние не ви познаваме достатъчно. Перперикон, Плиска, каква история имаме. Така че и с Дейвид Камерън много пъти сме говорили, че не се познаваме добре, сприятелихме се. С идването си в България имаше възможност да види не само нашите традиции, защото много се радваше на нестинарите. В същото време на българо-­турската и българо-­гръцката граница, така го направих, че да прелетим над Черно море, видя, че и нашето море и топло и през нашето могат да карат лодки с бежанци, и нашата граница е същата като с Турция и Гърция. Но просто ние сме положили усилия, поставили сме си заграждения, така че бежанците да отиват на КПП-тата. Видя при какви трудни условия и в пек, и в зима, българските граничари, полицаи, жандармеристи изпълняват тази си функция да пазят шенгенската граница. Видя колко средства държавата е вложила за това. Аз разбира се благодарих в Брюксел пред колегите – той разказа на всички, беше си направил и клипчета в телефона си от посещението, от това, което вижда, и беше действително една голяма реклама за свършеното от България.

– Много свойски се държахме. В един момент напусна тежката британска официалност. Облече якенцето, дънките. На какво се дължеше това?

– Само като се качихме да го повозя в джипката, да огледаме границата...  Аз карах, той на предната седалка до мене.

– Премиер вози премиера.

– Точно така. И тогава британските служби се отказаха да се занимават с нашата сигурност. 

– Гарантирана на най-­високо равнище...

– Не, в смисъл като дадохме газ горе в планината, част от моята охрана си знаеше какво ще стане, че караме по-­бързо и гората, и те тръгнаха втора джипка, ама докато се усетят... От София до Бургас ходихме с българския правителствен самолет, след това летяхме с българския правителствен хеликоптер. Той можеше да си лети с неговия.

– Казвате, че империята се е държала чистокръвно, с добро отношение, с уважение. Как дойде и как си отиде?

– Аз му благодаря за това, че се съгласи да станем в 4 ч през нощта, да отидем до Бургас и Елхово, на няколко пъти да кацаме и да излитаме от бивши казарми, където са дислоцирани нашите центрове. Българинът казва: ръка да пипне, око да види. Ами след като видя и усети колко е трудно това, разказа в Брюксел на колегите, че се справяме прекрасно, нямаше иначе да може да го произнесе на глас. Винаги имат резерви към Изтока, към бившия соцлагер. Но мисля, че с подобни визити на място те се убеждават в това, че се справяме добре.

– Каква е температурата на заседанията на Европейския съвет, когато се обсъждат енергийните въпроси?

– В Европа са два лагера – едните против Северен поток 2, и други, които искат да им се случи като частен проект. Аз защитих тезата, че трябва едновременно да ни се случи и Северен поток 2, и газовият хъб „Балкан“. Точка. Дадох на колегите ясно да разберат, че това трябва да стане и бързо, защото газовите тръби за бившия Южен поток стоят в Бургас и Варна и корозират, защото са направени да стоят под вода.

– Приеха ли го колегите ви?

– Ами... На този етап мога да кажа, че има пълното съдействие на Европейската комисия. В самолета дори Камерън, понеже пита какво си говорихме, бях взел всички скици и чертежи, така че на него самия му обясних. На следващия ден той направи връзка с неговия газов специалист на Томислав Дончев, за да огледа всеки детайл. Говорили сме го това и с Франсоа Оланд – имам пълната му подкрепа. С канцлера Меркел – тя и декларира на Европейския съвет, че подкрепя България. Ние не сме като Орешарски – подпише договор с Южен поток и да отиде в Брюксел да каже: Не съм подписвал.

– Вдигни малко завесата на тия чудесни отношения с Меркел.

– Те се дължат на това, че сме дисциплинарана държава. Прогнозируема, стабилна. Експертите ни работят добре в много сфери. Аз от нейно име не мога да давам оценка, но фактът, че беше в България и винаги правим срещи на четири очи преди или след Съвет, което е 30 минути, все едно си на държавно посещение. Последният път бяхме в библиотеката в Брюксел. Имаш възможност да те изслушат по всички теми, които те интересуват. Това не се прави за всеки. Затова сме на второ място по усвояемост на еврофондовете, затова успяхме да намалим реално безработицата, да се увеличат спестяванията, а и потреблението се вдигна доста в последните дни и месеци. 3% ръст на икономиката. 2,854 млрд. лв. сме събрали повече от 2014 г. Това са огромни неща.

 


 
Коментари
 
Marinov - 02-01-2016 г. 04:23:59

Г-н Борисов Спомнете си приказката за На Кой Какво му Пречи! И Поне да Спре да Плаче като Никоя Попишкано Хлапе че става вече и Жалак!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046