EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бойко, не е време за успокоение!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бойко, не е време за успокоение!

mail09:45 | 28.04.2010прегледи 1195 коментарикоментари 1


Георги Ангелов, ikonomika.org
Няма да има наказание за България заради бюджетния дефицит. Страната ни пак е сред най-добрите в Европа, тъй като има държави, чийто дефицит е много по-голям. Никога не е имало наказания по тази тема, няма да има и за нас, каза във Варна премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов ни успокоява, а трябва да започне да се тревожи, защото:

1. Досега никой не е наказван, защото икономическите времена бяха добри и на бюджетните дефицити не се гледаше достатъчно критично. Сега вече не е така, точно обратното е.

2. Липсата на наказания за свръхдефицит доведе до сегашната ситуация – сега вече всички го знаят и ще започнат да наказват, ако искат да спасят стабилността на еврото.

3. Досега можеха да бъдат наказвани само страните от Еврозоната. Но, отскоро е в сила Лисабонският договор, който дава право да бъдат наказвани за свръхдефицит всички страни от ЕС. Малките страни от Източна Европа, разбира се, първи ще го отнесат.

4. Както стана с еврофондовете, може отново България да бъде първата наказана страна и за свръхдефицит. Само да дадем повод и веднага ще ни накажат, за да дадат урок на всички останали. Тъкмо няма да им се мотаем и за влизане в Еврозоната.

5. Най-важното, обаче, е друго. Гърция също не беше наказана от ЕС за лоша фискална политика. Но това не пречи на пазарите сега да я накажат стократно повече. А Гърция е в Еврозоната. За тези отвън, наказанието е по-бързо и сигурно (това се видя с Латвия, Унгария и пр.)

От днес /б.р. от вчера/ държавният дълг на Гърция официално е "боклук". Кредитният рейтинг на Португалия също е рязко свален - въпреки че Португалия има доста по-малък свръхдефицит и дълг от Гърция. Португалия и Гърция са най-бедните страни в Западна Европа, винаги са били такива и винаги са давали сигнали, че са слаби, недисциплинирани и не могат да правят реформи. Това не е успокоително, особено ако си припомни, че България също е най-бедната страна (и то в целия ЕС) и в последно време доста реформи бяха "отложени", а целта за балансиран бюджет – забравена.

Затова – вместо успокоения, трябва да чуваме от премиера желязна решителност за намаление на разходите, балансиране на бюджета и реформи в публичния сектор и бизнес средата. Това е начинът за избягване на рисковете и постигане на икономически растеж.


 
Коментари
 
+++ - 28-04-2010 г. 10:23:10

Аман от таквъзи икономисти (па и социолози) в тая държава. Квото и да предскажат, все не става. "Пу да му се не види, пак не познах..." трябва да им стане девиз :-)))

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg