EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бойко Борисов: Няма война с "Лукойл"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бойко Борисов: Няма война с "Лукойл"

mail11:10 | 29.07.2011прегледи 645 коментарикоментари 0


Никой не желае да затвори най-големия си комбинат, но когато става въпрос за закон, то той трябва да се изпълни. От тук нататък по закон "Лукойл" могат да обжалват в съда. Това каза пред бТВ министър-председателят Бойко Борисов.
Самият "Лукойл" преди година и половина казваха, че има контрабандно гориво, тогава изготвихме наредба, променихме закона и наредихме навсякъде да бъдат поставени фискални устройство, които да отиват в митниците и директно в данъчните служби, за да се спре контрабандата, припомни премиерът. Изтече срокът, всички се приведоха в ред, "Нефтохим" имаха една година, заяви Борисов и добави, че компанията е могла да обясни ситуацията преди месец-два. Към днешна дата има издадена заповед, с което заводът е спрян, категоричен бе министър-председателят.
Борисов коментира и анализите в руските медии, че всичко, което прави България спрямо "Лукойл" може да бъде погледнато като отговор срещу Русия по повод АЕЦ "Белене". За Русия най-важният проект беше "Южен поток", той е изгоден за България, и за Русия, затова го подписахме без излишен шум. Проектът "Бургас-Александруполис" бе неизгоден за нас, затова още от първия ден го зачеркнахме. Премиерът сравни АЕЦ "Белене" с лек автомобил, за който в момента преговаряме за цената му, на който обаче предишните са платили двигателя, гумите и евентуално ауспуха. "Коя политика има интерес да си затвори предприятието", попита Борисов. Той съобщи, че е имал среща с представители на Руската федерация по проекта за "Белене", на която среща Борисов им казал, че България има да плати пари на руския контрагент, но те също имат 61 милиона затова, че са изнесли старото оборудване, но не са ни платили. "Както вие сте ни дали в Париж, така аз утре ще ви дам в Женева", каза Борисов и поясни, че руската страна не са ни дали на съд - взаимно сме се дали на съд.
Министър-председателят бе категоричен, че няма война между кабинета и рафинерията, има изпълнение на закона. Няма война между нас и "Атомстройекспорт", има отстояване на интересите между България и "Росатом".
Дали има опасност от криза в горивата, Борисов каза, че действително има рискове, но все пак имаме над 400 вносители. "Лукойл" надали има интерес да спрат бензиностанциите си, добави премиерът. Има непреработен петрол в рафинерията, надявам се Митниците да намерят начин да контролират той да бъде преработен и да бъде захранена авиацията. За всички останали пазарът е либерализиран, каза премиерът. "Това е един тест и към моите министри, сега ще проверим дали те са имали право, като казваха, че горивото отвън е по-евтино", каза още Бойко Борисов. В отговор на въпрос дали бюджетът има 100 млн. лева за задълженията на учреждения към "Лукойл", министър-председателят каза: "ако са 100 млн. лева". От мен се искаше да подкрепя Ваньо Танов във вземането на това решение и аз съм дал своето "да" това да се направи, допълни Борисов.
По повод близкото му приятелство с Валентин Златев, изпълнителният директор на "Лукойл България", министър-председателят за, че приятелството е едно, работата и държавата са друго. "Откакто съм премиер тези, с които се срещат с мен извън Министерски съвет, знаят, че могат да играят с мен футбол, тенис, карти и никаква служебна тема нямат право да ми поставят – в противен случай, никога повече не идват при мен. Аз работя сутрин от 7.30 вечер до 22.00 и ако и тогава някой и започне да ме занимава с нещо, ще изпуша", заяви премиерът Бойко Борисов. /БГНЕС

 


Тагове: Борисов, Лукойл
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037